10 elképesztő befektetési őrület, amivel nagyon durván megégetheted magad

2017.10.11
Portfolio.hu
A brókerbotrányok, a Marcsika-ügy és számtalan kisebb-nagyobb csalás ellenére esztelenül hódítanak a mai napig a piramisjátékok, a biztonságosként értékesített, de valójában rendkívül kockázatos befektetések és az illegálisan működő, többnyire online terjedő befektetési cégek Magyarországon. Összeszedtünk tíz olyan befektetést, amit érdemes messziről elkerülni, hiába a látszólag vonzó befektetési sztori és a magasnak beállított hozampotenciál.


A kockázatos befektetésekről is lesz szó a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferenciáján. Regisztráljon Ön is!10. Bináris opciók


A bináris opciókkal az ügyfél arra fogad, hogy bizonyos idő után egy adott értékpapír árfolyama magasabban vagy alacsonyabban lesz, mint abban a pillanatban, amikor befektetett.

Nem elég, hogy a befektetés olyan kockázatos, mintha például rulettezni mennénk el egy kaszinóba (éppen ezért Nagy-Britanniában például a szerencsejáték-felügyelet végzi a bináris opciók ellenőrzését), sokszor csaló vagy működési engedéllyel nem rendelkező befektetési cégek kínálják az ügyfélnek ezt a lehetőséget. Sokakat a könnyű haszonszerzés ígéretével csábítanak el anélkül, hogy a kockázatokról érdemi tájékoztatást adnának.

Ékes példája ennek például a minket is megtaláló Bet2Trade, amely agresszív ügynökökkel, félrevezető értékesítési szövegekkel, a közösségi médiában toboroz gyanútlan befektetőket, miközben a weboldalukat rosszul megfogalmazott, érthetetlen vagy egyenesen hamis információkkal tűzdelik tele.

9. SkyWay Capital


A SkyWay egy innovatív közlekedési vállalatnak hirdeti magát, amely állítása szerint összesen több mint 150 milliárd euró értékben kapott megbízásokat az EU-tól, Oroszországtól, Ausztráliától, az Emírségektől és Bolíviától, hogy elektromos vasútrendszereket építsen ki különböző nagyvárosokban. Mindehhez valamiért nem bankoktól, kockázati tőkealapokból vagy akár a megbízóiktól vonnak be forrásokat, hanem egy sokkal költségesebb MLM-rendszert használnak, hogy a projektet kivitelezni tudják.

Bár úgy tűnik, egy prototípust valóban produkálni tudott a cég (azt nem tudni, hogy működőképes-e), a megrendeléseknek a cég portálján kívül nyoma sincs (ami ekkora volumenű tranzakcióknál elég gyanús), az MLM-rendszer költséghatékonysági szempontból értelmetlen, a meghirdetett 1000%-os hozam elérése pedig szinte lehetetlen. Ha komoly is a vállalat mögött álló orosz üzletemberek szándéka, a projekt befektetési szempontból rendkívül kockázatos és éppen ezért kerülendő.

8. A Questra-kör


2016-ban kezdett el hódítani egy rejtélyes, Zöld-foki-szigetekre bejegyzett alapkezelő, az Atlantic Global Asset Management (AGAM), rövidesen Magyarországon is dolgozni kezdtek szorgos ügynökeik, a Questra Holding zászlaja alatt.

Az AGAM azt állította, hogy olyan nagyvállalatok IPO-jában segített, mint a Facebook, a Tesla vagy az Alibaba, ügyfeleiket azzal kezdték el szédíteni, hogy a zöld-foki légitársaságot, a TACV-t készülnek tőzsdére vinni, 300-500%-os hozamot realizálva az ügyleten. Természetesen az IPO azóta sem történt meg, az Atlantic heti kifizetései pedig akadozni kezdtek, ahogy az ügyfelek érdeklődése apadni kezdett - minden jel arra mutat, hogy az új befizetők pénzéből fizették a régieket. Az értékesítést a Questra World bonyolította le, ahol a szorgos ügynökök masszív, akár 15%-os jutalékot és egymillió eurós bónuszt is zsebre tehettek.

Látván a krízist, az AGAM és a Questra mögött álló orosz üzleti kör úgy döntött, tiszta lappal indul, így látta meg a napvilágot a Five Winds Asset Management és a QW Lianora Swiss Consulting, előbbi - szintén MLM-alapú - értékesítési hálózata. A Five Windsből viszont már a pénz visszaváltására sincs lehetőség, a befolyt befektetői vagyont vélhetően a Questra / AGAM ügyfeleinek kifizetésére használják.

Ezekről a "befektetésekről" itt írtunk: