10 százalékkal megugrottak a fizetések

2017.03.20
Portfolio.hu
A drasztikus minimálbér-emelések hatására januárban 10%-kal növekedtek éves összehasonlításban a bruttó keresetek Magyarországon. Az emelkedő infláció miatt ugyanakkor reálértéken "csak" 7,5 százalékkal nőttek a nettó fizetések. A bérek mellett a foglalkoztatottság is hatalmasat ugrott.


Januárban a minimálbér 15%-kal, míg a garantált bérminimum 25%-kal emelkedett, ami meglátszik az év eleji béradatokon is.

10 százalékkal megugrottak a fizetések


Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 10%-kal, míg a jutalom nélküli bruttó bérek 10,3%-kal emelkedtek januárban éves összehasonlításban. Januárban 2,3%-kal nőttek a fogyasztói árak, ami mellett a nettó reálbér-emelkedés 7,5 százalékra rúgott. A nettó átlagkereset 182 ezer forintot tett ki januárban.

10 százalékkal megugrottak a fizetések


A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében a bruttó fizetések átlagosan 9,1 százalékkal emelkedtek, míg a rendszeres (jutalom nélküli) bérek 9,4 százalékkal. A nettó fizetések reálértéken 6,6 százalékkal nőttek.


Óriásit ugrott a versenyszektor létszámaDecember és január között közel 65 ezerrel ugrott meg a versenyszférában foglalkoztatottak száma, amire az elmúlt évtizedben nem volt példa. Januárban a versenyszektorban dolgozók száma ezzel átlépte a kétmilliót. A szektor foglalkoztatottsága 2016 második felében nem igazán tudott határozott bővülést elkönyvelni, azonban az év eleji adat rámutat, hogy a munkaerőhiány egyelőre nem állította meg a munkaerőpiaci konjunktúrát.

10 százalékkal megugrottak a fizetések