320 körül szédeleg a forint, erősödik a dollár az esti Fed-kamatdöntés előtt

2018.06.13
Portfolio.hu
Miután tegnap délelőtt egészen a 322-es szintig, kétéves mélypontja közelébe gyengült a forint az euróval szemben, a délutáni erősödésnek köszönhetően a 320-as szint közelében kezdi a mai napot a hazai fizetőeszköz. Közben a dollár kisebb erősödést mutat, amiben az a tegnapi kiszivárgott hír is szerepet játszhat, miszerint fontos változás jön a Fed kamatdöntő üléseivel kapcsolatban. Este jön a Fed kamatdöntés, ahol gyakorlatilag borítékolható a 25 bázispontos kamatemelés, viszont így sem ígérkezik unalmasnak az esemény.


Miután hétfőn megvolt az új kétéves mélypont a forint euróval szembeni árfolyamában, kedden sem tudott tartósan és érdemben elszakadni a hazai fizetőeszköz a 322-es szint közeléből. A tegnap délutáni erősödésnek köszönhetően a 321-es szint közelében kezdi a mai napot a forint.

320 körül szédeleg a forint, erősödik a dollár az esti Fed-kamatdöntés előtt


Közben a dollár a tegnapi esti órákban hirtelen erősödni kezdett, amiben fontos szerepe lehet annak, hogy a The Wall Street Journal lap értesülései szerint Jerome Powell Fed-elnök azt tervezi, hogy minden egyes kamatdöntő ülés után sajtótájékoztatót tart. Ez növelheti annak az esélyét, hogy a jegybank több kamatemelést hajtson végre, hiszen minden egyes ülés "élő" lesz.A befektetők most az esti Fed-döntésre figyelnek, ahol szinte borítékolható a 25 bázispontos kamatemelés. Ennél érdekesebb, hogy miként látják a Fed döntéshozói a jövőbeli kamatszint lehetséges alakulását (dot plotok), illetve az USA gazdasági növekedési kilátásait, valamint az inflációs folyamatokat. Az euró-dollár kurzus jelenleg az 1,173-as szint közelében tartózkodik.

320 körül szédeleg a forint, erősödik a dollár az esti Fed-kamatdöntés előtt