"Ki tud nagyobbat mondani?" - Versenyeznek a héten a jegybankok

2018.06.11
Portfolio.hu
Csak úgy záporoznak majd a héten a kamatdöntések világszerte, a Fed, az EKB és a Bank of Japan döntéshozói is összeülnek. Ráadásul több oldalról is várhatók érdemi információk: Amerikában szinte biztosan kamatot emelnek majd, miközben Frankfurtban is mondani kell valamit lassan az eszközvásárlás leépítéséről.


A hét még unalmasan indul, hétfőn itthon csak az MNB szokásos havi értékpapí-statisztikája érkezik a tulajdonosi szerkezetről, külföldön pedig egy brit ipari termelési adatra lehet érdemes figyelni.

"Ki tud nagyobbat mondani?" - Versenyeznek a héten a jegybankok
Klikk a képre!


Kedd hajnalban aztán jön Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető régóta várt csúcstalálkozója (ha addig le nem mondják) Szingapúrban. A találkozóval tovább oldódhat a feszültség a két ország között, miközben jön egy kínai FDI-adat is, délután pedig az amerikai infláció alakulás borzolhatja a befektetők kedélyeit.

Az MNB szerda reggel közli előzetes statisztikai mérlegét, melyből kiderül például a kormányzati betétek aktuális állománya, a KSH pedig az ipari termelés végleges adatával jön. Közben a kínai hivatal az első negyedéves felülvizsgált GDP-adatot közli, a briteknél pedig inflációs adat érkezik. persze mindezek eltörpülnek a magyar idő szerint este érkező Fed-döntéstől. A befektetők szinte teljesen beárazták az újabb 25 bázispontos kamatemelést, péntek délután 90 százalék felett volt annak valószínűsége. Ezzel párhuzamosan az amerikai jegybank frissíti majd gazdasági előrejelzéseit és kamatvárakozásait is.

És ha azt hinnénk, hogy csütörtökön fellélegezhetünk végre, akkor csalódnunk kell, hiszen reggel rögtön egy német inflációs adat érkezik, de az csak a bemelegítés lesz a kora délutáni EKB-döntés előtt. Az európai jegybank várhatóan tovább erősíti majd azt a kommunikációját, hogy az év végéig szeretné lezárni eszközvásárlási programját. Ezzel párhuzamosan egy amerikai kiskereskedelmi adat is érkezik csütörtök délután.

Péntekre maradnak itthonról a bankok első negyedéves adatai, illetve az áprilisi építőipari termelés statisztikája. Közben hajnalban jön egy japán kamatdöntés, délelőtt pedig egy európai inflációs adatra figyelhetnek a befektetők.

Összességében a jegybanki megszólalások miatt elsősorban az euró-dollár devizapárban kereskedőknek érdemes becsatolni az öveket, hiszen szerdán előbb az amerikai, majd másnap az európai jegybank mozgathatja meg az árfolyamot.