A függetlenségi törekvések talajává vált Európa, ki lesz a következő?

2017.11.13
Portfolio.hu
Bár a piacok már nem reagálnak olyan hevesen egy-egy politikai fordulatra, mint korábban, a politikai bizonytalanság továbbra sem hagy nyugtot. A Citi EMEA médiaeseményén a makrogazdasági szakértők kifejtették, hogy a katalán válság és az olasz választások nagy kockázatot hordoznak, miközben nem tudni, hogy a függetlenségi törekvések sorában ki lesz Európa következő fekete báránya.

A Citi makrogazdasági elemzői által említett fontosabb tényezők, amelyek hatással vannak vagy lehetnek a makrogazdasági és piaci folyamatokra:
  • Amikor normalizációról beszélünk, már nem korábbi, 5%-os kamatszintek tekinthetőek normálisnak, a világ változik, és ehhez igyekeznek alkalmazkodni a világ jegybankjai is: a Fed már elkezdett szigorítani, az EKB pedig még csak most lép erre a pályára.
  • Sosem lehet nyugtunk a politikától, Trump megválasztása után sok olyan politikai történés volt, elsősorban az európai piacokon, amire nagyon is figyeltek a befektetők - mondják a szakértők. Azzal, hogy a nem mainstream politikai pártok is egyre előrébb törnek a választásokon, a politika sosem látott kockázatot hordoz a piacoknak. Az EU-s választásokkal kapcsolatban egyelőre azt lehet mondani, hogy minden a lehető legjobban alakult eddig, de nem lehet elfelejteni például a katalán helyzetet, ami még okozhat meglepetéseket.
  • Jelentős dolog és fontos következménnyel jár az, ami most Spanyolországban folyik, Európa szemében a katalán függetlenségi kísérlet olyan tüske, amit szeretnének minél hamarabb kiszedni, főleg a Brexitet követően. A jövőbeni olasz választással kapcsolatban kiemelték, hogy bár még tartogathat meglepetéseket, az biztos, hogy bármelyik párt is nyer, gyenge lesz, mivel eléggé megosztott a pártok támogatottsága az országban.
  • Európa mára a függetlenségi kísérletek és szavazások talajává vált, a katalán referendum után ki tudja, hol lesz a következő - emelik ki a szakértők.
  • A Brexittel kapcsolatban elmondták, hogy a brit vállalatok egyértelműen a hard Brexitet várják, bár számukra az igazi határidő arra, hogy mindez kiderüljön, március vége, miközben a piac még karácsony előtt vár valamilyen előrelépést az ügyben.