A legrosszabbra készülnek: ráboríthatják a tárgyalóasztalt Trumpra

2018.01.11
Portfolio.hu
Vezető kanadai tisztségviselők egyre inkább meg vannak győződve arról, hogy Donald Trump hamarosan bejelentheti az Egyesült Államok kilépési szándékát az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodásból (NAFTA) - értesült a Reuters kormányközeli forrásokból. Mexikóban közben azt fontolgatják, hogy ha ultimátumot kapnak Trumptól, azonnal felállnak a tárgyalóasztaltól.


Donald Trump hatalomra kerülése óta gyakorlatilag folyamatosan a levegőben lóg egy kereskedelmi világháború veszélye, az elnök ugyanis rendszeresen kritizálta az USA fennálló nemzetközi külkereskedelmi egyezményeit, és azt ígérte, hogy az amerikai érdekeket szem előtt tartva újratárgyalja, vagy szükség esetén megsemmisíti az összeset.

Ez alól a NAFTA sem kivétel, amellyel kapcsolatban Trump különösen kritikus hangnemet ütött meg az elmúlt egy évben. Az egyezményt még 1992-ben kötötték meg és 1994-ben lépett életbe, legnagyobb vívmánya pedig az volt, hogy lebontotta a három tagország, Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó közötti kereskedelmi és beruházási akadályokat, liberalizálta az áruk és a szolgáltatások piacát. Tavaly már elkezdődtek a háromoldali egyeztetések a szerződés feltételeinek újratárgyalásáról, áttörés azonban nem született. Elméletileg bármelyik fél bármikor bejelentheti kilépési szándékát, amelyet a bejelentéstől számított hat hónapot követően érvényesíthet (nem kötelező, csak egy lehetőség). A Reuters értesülései szerint

a kanadai kormány egyre inkább azzal a lehetőséggel számol, hogy a Trump-kormány meglépi ezt, és jelezni fogja kilépési szándékát.


A névtelenül nyilatkozó kormányzati tisztségviselők szerint Kanada ebben az esetben továbbra is a tárgyalóasztalnál maradna, azonban igyekszik felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre, vagyis, hogy a két ország közötti kereskedelmet újra vámok terhelik majd.

Mexikó sokkal keményebben áll a helyzethez: amennyiben az Egyesült Államok nyomásgyakorlás céljával elindítja a 6 hónapos átmeneti periódust, ők azonnal felállnak a tárgyalóasztaltól.

Vitán felüli, hogy ha Trump bejelenti az Egyesült Államok kilépési szándékát a NAFTA-ból, abban a pillanatban véget érnek a tárgyalások.

- fogalmazott Raul Urteaga, az ország mezőgazdasági minisztériumának külkereskedelmi ügyekkel foglalkozó vezetője.(Reuters)
(Címlapkép forrása: Shutterstock)