A lengyelekkel közösen szállunk szembe Brüsszel fájdalmas tervével

2018.05.14
Portfolio.hu
A magyar uniós nagykövet és a lengyel EU-ügyi miniszter visszautasították azt a tervet, hogy 2020 után a jogállamiság helyzetétől is függővé tegyék az uniós támogatások elosztását - írja az EUObserver. A két ország a jelek szerint úgy érzi, hogy őket célozza az új szabályozás, várható volt, hogy tiltakozni fognak.


A közelmúltban jelent meg az Európai Bizottság terve a 2021-27-es költségvetéssel kapcsolatban, ez tartalmazza annak lehetőségét, hogy az uniós források elosztásánál a jogállamiság helyzetét is figyelembe vegyék. Az uniós tagállamok miniszterei hétfőn véleményezhették először a terveket, a lengyel EU-ügyi miniszter szerint a terv felrúgná az Európai Bíróság által elfogadott szabályokat, szerinte a javaslat elfogadása túl nagy hatalmat helyezne a Bizottság kezébe. A lengyelek állítólag támogatnák az uniós források hatékonyabb ellenőrzését, de szerintük ennek intelligensebbnek és szerződésen alapulónak kellene lennie.

Várhelyi Olivér magyar EU-nagykövet is támogatta a lengyel kezdeményezést, kiemelte, hogy óvatosan kellene bevezetni egy ilyen esetleges eszközt, a jelenlegi javaslattal kapcsolatban viszont súlyos fenntartások vannak.

Az új eszközt a Bizottság akkor alkalmazhatná, ha úgy érzik, hogy valamelyik tagállam igazságszolgáltatása nem független, és az az uniós források felhasználására is hatással van. Konkrétabban azt büntetnék, ha egy ország nem működik együtt az EU csalásellenes hivatalával. Végső esetben a Bizottság az uniós források kifizetését is felfüggeszthetné, ha a tagállamok nem kezelik ezeket a problémákat.

Néhány tagállam, például Svédország, Belgium, Németország és Franciaország már bejelentette, hogy támogatja az új eszköz bevezetését.

A jogállamisághoz köthető forráselosztás mellett az sem nyerte el minden tagállam tetszését, hogy az egy főre jutó GDP helyett egy új mutatóhoz kössék az uniós támogatások számítását. A Bizottság például a menekültpolitikát vagy a munkanélküliséget is figyelembe venné a támogatások kiszámításakor, de ennek részleteit csak május végén teszik majd közzé. A kelet-közép-európai tagállamok attól tartanak, hogy ennek bevezetésével a kohéziós források nyertesei a dél-európai tagországok lennének. A lengyelek attól tartanak, hogy az új számítási módszerrel akár a források 30 százalékát is elveszíthetik.