A magyar kormánynak is üzent a német politikus

2017.12.07
Portfolio.hu
Még zajlik a német kormányalakítás körüli huzavona, azonban a szociáldemokraták vezére több lényeges kijelentést is tett, ami a későbbiekben akár hazánkat is érintheti.


A Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) nem kell feltétlenül kormányoznia, de legyen meg a lehetőség erre, hogy az ország végül kijusson a politikai zsákutcából - jelentette ki Martin Schulz, a párt elnöke az SPD csütörtökön elkezdődött háromnapos kongresszusán, amelyen eldöntik, hogy kezdjenek-e megbeszéléseket a CDU/CSU-val a megrekedt kormányalakítás előmozdításának lehetőségéről.

Az elnökség indítványa szerint el kell kezdeni tárgyalni, de ennek nem kell a CDU/CSU és az SPD közötti koalíciós megállapodással végződnie. Schulz azt mondta: mindenféle kormányzati felállás lehetőségét meg kell hagyni. "A lényeg, hogy mit tudunk hozzáadni a leendő kormányzáshoz, annak a majdani tartalma a fontos, nem a formája. Az országnak erősebbé és jobbá kell válnia" - tette hozzá.

Schulz bocsánatot kért pártja rossz választási szerepléséért, kijelentve, hogy azért nem Angela Merkel német kancellár vagy a média vagy a neoliberalizmus a felelős, hanem maga az SPD.

Arról is beszélt, hogy szerinte még szorosabbá kell tenni az európai uniós országok integrációját, "2025-re meg kell teremteni az európai egyesült államokat", azoknak az országoknak pedig, amelyek ezt nem akarják, ki kell lépniük. A pártelnök - mint mondta - szeretné, ha az EU kötne egy új alkotmányos szerződést a föderális Európáról. Ez a föderális Európa közösen alakítaná ki a politikáját például az olyan területeken, mint a bel- és külföldi biztonság, az adózás, a monetáris politika, a menedéknyújtás és a nemzetközi fejlesztés. "Európa a mi életbiztosításunk" - mondta.

Ezt az alkotmányos szerződést azután minden tagországnak be kell nyújtani, és amelyik nem ért vele egyet, az automatikusan elhagyná az uniót
- szögezte le Schulz. A pártelnök megjegyezte, hogy Lengyelország szisztematikusan aláássa az európai értékeket, és az EU nem tud semmit tenni ez ellen, de Magyarország is egyre jobban eltávolodik az uniótól, részben azáltal, hogy nagy üzleteket köt Kínával. Ez az utalás például a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére is vonatkozhat, amellyel kapcsolatban állítólag Brüsszelben is hátsó szándékokat sejtenek:Martin Schulz a német választási kampányban is keményen kritizálta a lengyel és a magyar kormányt, (illetve erősen EU-párti, föderalista tervekről beszélt volt európai parlamenti elnökként), ám akkor ezeket akkor még a kampány részének lehetett elkönyvelni. Most, a német választások után kialakult bizonytalan helyzetben azonban könnyen előfordulhat, hogy az SPD kormányzati tényezővé válik (ha nem is nagykoalícióban, hanem kívülről támogatja a kormányt), ezért érdemes figyelemmel követni a német térfélen kialakuló álláspontot Európa jövőjéről (a szorosabb integrációra való törekvésről), mert ez lényegesen befolyásolja Magyarország helyzetét is.
Mit mond a magyar kormány?A különösen Európa nyugati részéről érkező "kinyilatkoztatások és tanítások" helyett a tagállamok közötti egyetértésre kell felépíteni az Európai Unió jövőjét - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön Berlinben egy nemzetközi tanácskozáson.

A brit Királyi Külügyi Intézet - londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House - és a Kieli Egyetem Biztonságpolitikai Intézetének (ISPK) konferenciáján hangsúlyozta, hogy előbb higgadtan át kell tekinteni az uniós integráció működését és eddigi eredményeit, majd körültekintően, az egyes országok és térségek eltérő "örökségét" figyelembe véve kell kialakítani az EU további fejlesztésének útját.

Hozzájárulást adhat a közös gondolkodáshoz az utóbbi hét év magyar tapasztalata, miszerint egy tagállam sokkal rugalmasabban és hatékonyabban birkózhat meg a kihívásokkal, mint az uniós intézmények, "a távoli, arctalan bürokrácia" - tette hozzá Kovács Zoltán.