A nap vicce: kitalálod, melyik ország Amerika egyik legnagyobb hitelezője?

2018.01.11
Portfolio.hu
Mindössze 60 ezren lakják, GDP-je pedig alig haladja meg a 2,5 milliárd dollárt, mégis 270 milliárd dollárnyi amerikai állampapír kapcsolódik kajmán-szigeteki cégekhez és magánszemélyekhez, ezzel pedig az Egyesült Államok ötödik legnagyobb külföldi hitelezője az ország.


Tegnap alaposan ráijesztett a kötvénypiacokra a Bloomberg hírügynökség értesülése, miszerint a kínai vezetés azon gondolkozik, hogy lassítsa vagy teljesen leállítsa az amerikai állampapírok vásárlását. Mivel Kína az USA legnagyobb külföldi hitelezője, az innen érkező kereslet megcsappanása gyors hozamemelkedést válthatna ki az amerikai kötvényeknél, nem véletlen, hogy a kötvényhozamok hirtelen emelkedéssel reagáltak a híresztelésre. A Reutersnek időközben nyilatkozó kínai források ugyanakkor cáfolták a korábbi pletykákat, vagyis egyelőre bizonytalan, milyen stratégiát fog majd követni Kína az amerikai állampapírok vásárlását illetően.

Azért nagyon fontos az amerikai kötvénypiaci hozamok jövőbeli alakulása szempontjából Kína hozzáállása, mert ő az amerikai állam legnagyobb külföldi hitelezője: Japánnal közösen mintegy 2300 milliárd dollárnyi állampapír van a kezükben.

A nap vicce: kitalálod, melyik ország Amerika egyik legnagyobb hitelezője?


A harmadik helyen egyébként Írország, a negyediken pedig Brazília áll, ami első ránézésre talán meglepő lehet, azonban jobban belegondolva mindkét ország régiós központ az amerikai nagyvállalatok számára, helyi leányaik pedig feltehetően jelentős pénzmennyiséget tartanak amerikai állampapírokban.

Ennél sokkal érdekesebb az 5. helyezett: a Kajmán-szigeteki (jogi) személyek kezében összesen 270 milliárd dollárnyi amerikai állampapír van. Ez megdöbbentően magas szám, hiszen nagyjából 60 ezer lakosa van az országnak, a GDP-je pedig alig haladja meg a 2,5 milliárd dollárt.


A magyarázat persze egyértelmű, hiszen híres offshore-paradicsom lévén rengeteg vagyonos magánszemély által birtokolt helyi cég kezében vannak ezek az állampapírok, amelyek így a statisztikákban kajmán-szigeteki tulajdonként jelennek meg.(Címlapkép forrása: Shutterstock)