A Quaestor után itt a Questra: eljárást indított az MNB (2.)

2017.03.20
Portfolio.hu
Korábban írtunk a magát alapkezelőként reklámozó Atlantic Global Asset Managementről és rejtélyes MLM-cégéről, a Questráról, évi 300-500% körüli hozamot ígérve egy piramisjáték-gyanús befektetésbe toboroznak ügyfeleket többek közt Magyarországról is. Úgy tűnik, a jegybanknak is szemet szúrt a két vállalat, helyszíni vizsgálatot tartottak egy konferenciájukon, amelynek eredményeképpen megtiltották, hogy az Atlantic Global bármilyen betétgyűjtési, portfóliókezelési tevékenységet végezzen. A jegybank piacfelügyeleti eljárást kezdett és büntetőfeljelentést is tett.

A cégcsoport tevékenységéről itt írtunk részletesen:A MNB 2017. február 22-én hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a gyanú szerint jogosulatlan betétgyűjtéssel vagy portfóliókezeléssel foglalkozó Atlantic Global Asset Management, S.A. (Atlantic GAM) társaság tevékenységének áttekintésére.

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás során február végén helyszíni ellenőrzést tartott egy, az Atlantic GAM tevékenységét bemutató konferencián, ma közzétett végzésében pedig ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta az Atlantic GAM-nek, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank már korábban közzétette az Atlantic GAM-re vonatkozóan a potenciális befektetőknek szóló felhívását honlapja Figyelmeztetések menüpontjában, és az eddigi bizonyítékok alapján haladéktalanul büntetőfeljelentést tett az illetékes nyomozó hatóságnál.

Az Atlantic GAM rendkívül széles körben - így honlapján, konferenciákon - hirdeti tevékenységét. Ezeken egy bizonyos "Questra" cégcsoport tagjait partnereiként tünteti fel.


Az MNB végzése semmilyen formában nem érinti az Atlantic GAM részére rendelkezésre bocsátott pénzösszegek - befektetőknek való - visszafizetési kötelezettségét. A jegybank a piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján fogja közzétenni.

Az MNB ismételten felhívja a potenciális befektetők figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt mindig előzetesen (s ne csak esetlegesen a kár bekövetkezte után) ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiba.

Címlapkép forrása: Portfolio/Todoroff Lázár