A rendelés nem nő, az ipar mégis jól teljesít

2018.03.14
Portfolio.hu
2018 januárjában az ipari termelés volumene (a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján) 6,7%-kal emelkedett. Tavaly év végén és idén év elején több hónap gyengébb teljesítménye után tudott élénkülni a szektor, így újabb termelési csúcsra ugrott.


A ma kiadott részletes jelentésben ugyanazt a fő számot közölte a KSH, mint az előzetes adat megjelenésekor.

A rendelés nem nő, az ipar mégis jól teljesít


A részletes számokból kiderül, hogy a január különösen jól indult az amúgy is emelkedő trendben lévő gumi- és műanyagiparnak, a vegyiparnak, illetve a kis súlyú gyógyszergyártásnak.

A rendelés nem nő, az ipar mégis jól teljesít
Klikk a képre!


Az év eleji adatok sem oldották azt az ellentmondást, hogy az ipar úgy tud egy moderált növekedési pályát befutni, hogy közben a rendelési mutatók inkább csak stagnálását ígérnek. A januári KSH-tájékoztatótól azt várhattuk, hogy a nagy cégek rendelési jelentéseinek hatására végre megugranak a számok - ám ez csak félig-meddig következett be. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12%-kal nagyobb volt 2017 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 22, az új exportrendelések 10,7%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány azonban még így is 6,2%-kal elmaradt a 2017. januáritól.

A rendelés nem nő, az ipar mégis jól teljesít


A szerény rendelésállomány ellenére az ipar növekedési pályán maradhat 2018-ban. A világgazdasági konjunktúra erős, ez pedig az exportcégeknek kitűnő környezetet jelent.