A rövid héten futhat neki a 310-nek a forint

2018.03.12
Portfolio.hu
A múlt héten majdnem egy százalékot erősödött a forint, ezzel lassan látótávolságon belülre kerül ismét a 310-es árfolyam, miközben nemrég még a másfél éves mélypont miatt aggódtunk 315 felett. A nemzetközi piacon az euró kisebb-nagyobb kilengésekkel tartja magát az 1,23-as szint körül, most éppen kicsit erősödik az európai fizetőeszköz.


Hétfő reggel a forint 311,66-nál állt az euróval szemben, ez szinte hajszálra megegyezett a péntek esti jegyzéssel. A múlt héten közel egy százalékot javított a magyar deviza, ennek köszönhetően ma már nem arról beszélünk, hogy mikor jöhet a másfél éves mélypont 315 felett, hanem arról, hogy lassan megint a 310-es lélektani szintet közelíti a jegyzés. Persze nem lehet előre megjósolni, merre megy majd a forint, de a hét második felében akár a szokásosnál nagyobb kilengések is jöhetnek az árfolyamban, amíg nálunk hosszú hétvége lesz, a devizapiac ugyanis addig sem pihen. A dollárral szemben 252,84-nél kezdi a hetet a magyar deviza, míg a svájci frank 266,38 forintba kerül.

A rövid héten futhat neki a 310-nek a forint


A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással kezdték a napot az euróval szemben, míg a feltörekvő piacokon az orosz rubel 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a török líra és a dél-afrikai rand pedig gyakorlatilag stagnáltak.

Az euró-dollár árfolyamban hosszabb ideje azt látjuk, hogy kisebb kilengés után rendre visszatér az 1,23-as szint közelébe. Most éppen 1,2326-nál jár a jegyzés, ami 0,1 százalékos euróerősödést jelentett péntek estéhez képest. A japán jen eközben 0,2 százalékot javított az euróval szemben, míg az angol font 0,1 százalékot erősödött.

A rövid héten futhat neki a 310-nek a forint


Ma nem érkezik különösen fontos makroadat, magyar szempontból a rövid héten egyébként sem számítunk fontos statisztikákra. A nemzetközi piacon elsősorban a politikusi és jegybanki nyilatkozatok mozgathatják a hangulatot, a befektetők elkezdhetnek felkészülni a jövő heti Fed-döntésre.