A Szkripal-ügy miatt szankciókat léptet életbe az USA Oroszország ellen

2018.08.08
Portfolio.hu
Az Egyesült Államok vizsgálata megállapította, hogy az orosz kormány idegméreggel támadta meg korábbi ügynökét és annak lányát Nagy-Britanniában - jelentette be Heather Nauert, a Külügyminisztérium szóvivője.


Az Egyesült Államok szerint ezzel a lépéssel Oroszország megszegte a vegyi és biológiai fegyverekkel kapcsolatos nemzetközi megállapodást, saját állampolgára ellen ilyen jellegű támadást hajtott végre.Az USA ezért augusztus 22-től szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben. Első lépésként megtiltja, hogy az amerikai vállalatok Oroszországba nemzetbiztonsági szempontból érzékenynek számító termékeket exportáljanak. Három hónappal később lépne életbe a szankciók második része, amennyiben Oroszország addig nem ad biztosítékot arra, hogy a jövőben nem alkalmaz hasonló eszközöket, illetve beleegyezik az ENSZ vizsgálatba.

A második szakasz tervezett lépései igen drasztikusak, az Egyesült Államok a diplomáciai kapcsolatok leértékelését, az Aeroflot USA-ba való repülési jogának felfüggesztését, valamint szinte az összes export és import megvágását helyezte kilátásba.