Adatvédelmi Hatóság: A kormány által támogatott civilekre is vonatkozzon a törvény

2017.04.19
Portfolio.hu
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint a külföldről támogatott szervezetekhez hasonlóan nyilvánossá kellene tenni a gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre, illetve a kormányzat által támogatott szervezetekre vagy politikai párt által támogatott szervezetekre vonatkozó információknak is.


Péterfalvi Attila, a NAIH elnökének közleménye szerint a hatóság hivatalból áttekintette a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot, és megállapította, hogy a kötelező adatkezelés kizárólag olyan egyesületekre és alapítványokra vonatkozik, amelyeknek nincs információs önrendelkezési joguk.

Hatóságunk egyetért azzal, hogy a szervezetekre vonatkozó információk kötelező nyilvánossága hasznos és megfelelő eszköz lehet annak érdekében, hogy a civil szervezeteket ne lehessen különféle érdekcsoportok leplezett befolyásolási törekvéseinek érvényesítéséhez felhasználni - írta Péterfalvi Attila.

Megjegyezte: a hatóság szerint ennek a közérdekű célnak az elérése érdekében tovább lehetne szélesíteni az adatok közzétételére kötelezettek körét.


A hatóság álláspontja az, hogy a független véleményformáló szerepkörben fellépő civil szervezetek esetében

nemcsak a külföldről érkező finanszírozás átláthatósága lényeges, hanem a belföldi - a vállalati, az állami vagy az intézményes politikai szférából érkező - támogatások transzparenciája is, mivel ezek a szervezetek a közvélemény befolyásolása révén vállalati lobbiérdekek érvényesítésére vagy kormányzati, illetve politikai propagandacélból is felhasználhatók.


Ezért felmerülhet, hogy a külföldről támogatott szervezet kategóriához hasonló módon

nyilvánosságot kellene biztosítani a gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre, illetve a kormányzat által támogatott szervezetekre vagy politikai párt által támogatott szervezetekre vonatkozó információknak is


- írta Péterfalvi Attila.

Hozzátette: a törvényjavaslat hatálya nem terjed ki a vallási tevékenységet végző szervezetekre. Ezzel kapcsolatban célszerű lenne figyelembe venni azt, hogy a vallási tevékenységet végző szervezetek éppúgy felhasználhatók a közvélemény rejtett manipulálására, illetve befolyásszerzésre, mint a civil szervezetek, ezért a külföldről származó finanszírozásukra vonatkozó információk nyilvánosságához ugyanolyan közérdek fűződik, mint a civil szervezetek esetében.

Péterfalvi Attila minderről levélben tájékoztatta az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnökét. A levélben arra kérte Gulyás Gergelyt, fontolja meg a hatóság észrevételeit a törvényjavaslat mai parlamenti vitájában.


Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán