Alaposan helybenhagyja Amerikát a két hurrikán

2017.09.11
Portfolio.hu
Helyi idő szerint vasárnap estére a Floridában tomboló vihar 2-es erősségűre csökkent, de óránkénti 175 kilométeres széllökéseivel és a tenger négy-ötméteresre korbácsolt hullámaival változatlanul életveszélyes. A vihar elsősorban az állam nyugati partvidékén, Tampa környékén erős. Tampában és Miamiban este hét órától kijárási tilalmat vezettek be, Dél- és Közép-Floridában már több mint 3 milliónyian vannak áram nélkül. Komoly károk keletkeztek a miami repülőtér berendezéseiben is.


A rossz hír az, hogy ez egy nagy szörnyeteg


- mondta a hurrikánról vasárnap este Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban. Az elnök vasárnap kora este tért vissza Camp Davidből, az amerikai elnökök marylandi hétvégi rezidenciájáról, ahol egész nap kapcsolatban állt a floridai kormányzóval és telefonon egyeztetett több, a vihar által fenyegetett szövetségi állam kormányzójával is. Trump közölte, hogy a Fehér Ház és a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) felkészült és minden segítséget megad.

"Most az életek és nem a költségek miatt aggódunk" - hangsúlyozta az újságíróknak. Hozzátette: a meteorológusok előrejelzései szerint a hajnalig tartó időszak kritikus lesz, mert a vihar ismét felerősödhet. Dicsérte a parti őrséget és a FEMA-t, amely a felkészülésnél is kiváló munkát végzett. "De a neheze még csak most jön" - szögezte le. Az elnök bejelentette, hogy nemsokára Floridába látogat, de pontos időpontot még nem mondott.

Alaposan helybenhagyja Amerikát a két hurrikán Eközben folyamatosan érkeznek a becslések a Harvey és az Irma hurrikánok okozta károkról. Ezek nagy kiterjedtsége és viszonylagosan lassú haladása miatt magas költségekkel lehet számolni. A hurrikánok akár 12 órán át is tombolhatnak egy adott helyen. Az Irma 100 milliárd dolláros károkat okozhat, ami az Egyesült Államok GDP-jének 0,5%-a - mondta Joel Myers, az Accuweather alapítója. A Harvey egyesen a valaha volt legpusztítóbb hurrikán címére pályázhat, a becsült 190 milliárd dollár. Így Harvey és Irma együttesen a GDP 1,5%-át kitevő pusztítást hoztak az USA-ban.

Florida déli és középső vidékein mintegy 6 és fél millió ember számára rendeltek el evakuálást és nagyon kevesen vannak, akik nem hallgattak a kormányzó felhívására és otthonukban maradtak. Hozzájuk intézett felhívást Rick Scott kormányzó vasárnap este, s arra szólított fel mindenkit, hogy ne menjen ki, mert az utcákon hömpölygő, helyenként derékig érő víz szinte bizonyosan fertőző.

Tetézi a bajt, hogy Miamiban és környékén két tornádót észleltek, Florida déli részein pedig többet is. Az állam egész területén tornádóriadó van érvényben.