Allianz: klasszikus lufi a Bitcoin, hamarosan ki fog pukkadni

2018.03.14
Portfolio.hu
A Bitcoin árazása lufiszerű állapotot mutat és hamarosan ki fog pukkadni - áll az Allianz Global Investors friss jelentésében, melyet a CNBC szemlézett.


Nekünk úgy tűnik, hogy a bitcoinmánia egy tankönyvi példája a lufiknak - és egy olyan lufinak, ami valószínűleg hamarosan ki fog pukkadni. Mint deviza és eszközosztály, a bitcoinnak potenciálisan végzetes hibái vannak - én ezért azt gondolom, hogy az a kérdés, hogy mikor pukkad ki, nem pedig ez, hogy egyáltalán kipukkad-e a bitcoinlufi
- írja Stefan Hofrichter, az alapkezelő globális gazdasági és stratégiai vezetője.

A kriptopénz "minden kritériumot teljesít, amely miatt eszközlufinak tekintjük" - áll a jelentésben, ezek a kritériumok a nagy kereskedési volumen, a szabályozás hiánya és a kapcsolódó pénzügyi instrumentumok piacra dobása.

Hofrichter szerint nincs a kriptopénznek valódi értéke, hiszen nincsenek mögötte sem állami, sem céges eszközök, nem termel bevételt, nem használható fizetőeszközként magas tranzakciós költségei, volatilitása és az értékteremtő-képességének hiánya miatt. Emellett rengeteg energia kell a kriptodeviza előállításához.

Hozzátette: egyetlen érdekes felhasználási módja van a kriptodevizáknak, ez pedig a tranzakciók hitelesítésének egyszerűsítése.

A Bitcoin árfolyama nagyot esett miután 2000%-os diadalmenetét lezárta tavaly decemberben és egészen 19000 dollárig emelkedett. Azóta egészen 6900 dollárig visszaesett, majd 11 500-ig visszaemelkedett, mielőtt a mostani, 8400 dolláros árfolyamra visszazuhant.