Amerikát okolják a török emberek a válságért

2018.08.10
Portfolio.hu
Amerika áll a mostani török fejlemények mögött - állítják a Reuters helyzetjelentésében megszólaltatott emberek, miközben az is kirajzolódik az anyagból, hogy a hiányos/egyoldalú médiajelentések miatt alig tudnak valamit a múlt héten 50%-kal megemelt áramárról a gáztermelésben, ami majd rövidesen szintén visszaköszön a megugró inflációban.


A cikk rámutat arra is, hogy az Amerika és Törökország közötti feszültségnek több síkja van és az csak az egyik ezek közül, hogy míg az Egyesült Államokban tartják fogva Erdogan két évvel ezelőtti puccskísérletének állítólagos kitervelőjét, addig most török letartóztatásban van egy amerikai hitszónok. A törökök ugyanis NATO-tagként is Oroszországtól terveznek beszerezni rakétavédelmi rendszert, illetve a szíriai, iráni helyzetet is eléggé eltérően látják.

Bőven lehetnek tehát geopolitikai megfontolások is az amerikai szankciós lépések mögött, hogy ezzel is az amerikai akarat érvényesüljön a hanyatlás előtt álló Törökországgal szemben.
Amerikát okolják a török emberek a válságért


Egyszerűen elvesztették a hazai és külföldi szereplők a bizalmat a török gazdasági vezetésben és mivel mindent egyszemélyben Recep Tayyip Erdogan irányít az új elnöki rendszerben, így a bizalomépítést neki kellene elkezdenie
- lényegében ezt az üzenetet fogalmazta meg a kialakult helyzet kapcsán szintén a Reuters-nek nyilatkozva Seyfettin Gursel, a török Bahcesehir egyetem neves közgazdásza és professzora.

A bizalomvesztést igyekezhetett Erdogan ellensúlyozni azzal, hogy május után ma újra megkérte híveit, hogy külföldi megtakarításaikat és aranyukat váltsák át lírára, hogy ezzel is erősíteni tudják azt. Közben a professzor jelzése arra utal, hogy éppen a török lakosság az, amely szintén elvesztette a bizalmát és nagy összegben vásárolva a dollárt és eurót, szintén a mélybe löki a lírát.

Nemcsak a külföldi "spekulánsok" gyengítik tehát a lírát, hanem maguk a török emberek is.