Argentína most írja alá saját halálos ítéletét

2018.05.16
Portfolio.hu
Alig egy hónapos időtávra 40%-os kamat mellett adott el kötvényeket Argentína, ezzel refinanszírozta a héten lejáró 26 milliárd dollárnyi adósságát. Az egészen hihetetlen hozammal rövid távon elodázta a csődöt a dél-amerikai ország, mely valószínűleg az IMF segítségében bízik.


Az argentin jegybank közleménye szerint a héten járt volna le 26 milliárd dollárnyi adóssága az országnak, ezt sikerült most megújítani, emellett további 200 millió dollárnyi pesoban denominált állampapírt is eladtak.

A 36 napos kötvények hozama 40% volt az aukción, míg 154 napra 38%-os kamatot fizet Argentína.


Első ránézésre egészen hihetetlenek a fenti hozamok, hiszen alig egy hónap alatt lehet évi 40%-ot keresni. Ha azonban hozzátesszük, hogy az alapkamat is 40 százalék, hiszen a peso zuhanása miatt az utóbbi hetekben többször kamatot kellett emelni. Ugyanakkor ezek a hozamok egészen biztosan fenntarthatatlanok, ez látszik az új papírok futamidejéből is, a jelek szerint az argentin kormány abban bízik, hogy néhány héten belül meg tud állapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) azok után, hogy a múlt héten hivatalosan is kérték a szervezet segítségét.

A mostani aukciót élénken figyelemmel kísérte a piac is, hiszen ha nem sikerült volna megújítani a lejáró adósságot, akkor az további nyomást helyezett volna a pesóra. Vagyis első ránézésre sikeres volt a refinanszírozás, viszont a Marketwatchnak a Goldman Sachs elemzője is azt emelte ki, hogy ezek a hozamszinten fenntarthatatlanok.

Az egyetlen mentség a rövid futamidő, ha valóban meglesz az IMF-megállapodás, akkor átvészelhetik a vihart az argentinok, de akkor is súlyos árat kell fizetniük, hiszen a Valutaalap kemény megszorításokat kérhet cserébe a pénzügyi támogatásért. A mostanihoz hasonló aukcióval pedig romlik Argentína alkupozíciója, hiszen néhány hét múlva ezeket az állampapírokat is refinanszíroznia kell majd.

Ilyen magas hozamelvárások mellett gyakorlatilag tényként kezelhető az argentin államcsőd, az egyetlen menekülőút az IMF, hiszen épeszű állam ilyen hozam mellett nem adósodik el.