Az adóelkerülő multik óriási veszteséget okoznak: négy ábrán az igazság

2017.04.19
Portfolio.hu
Évente mintegy 500 milliárd dolláros kárt okoz a multinacionális vállalatok adóelkerülő tevékenysége a világ kormányainak, ezáltal pedig közvetve az adófizetőknek is - állapítja meg az ENSZ kutatóintézetének (UNU-WIDER) legújabb tanulmánya. Abszolút értelemben a legnagyobb vesztesek többsége fejlett ország, a legtöbb kárt mégis a szegény országokban okozza a jelenség.


Sok multinacionális cég globális érdekeltségét kihasználva profitját adóparadicsomokba menekíti, hogy lényegesen kevesebb adót kelljen utána fizetnie. Bár ez egy közgazdaságilag racionális viselkedés, hiszen a vállalatok élnek a globális jelenlétük kínálta lehetőségekkel, a gyakorlat nem etikus, ráadásul óriási károkat okoz sok országnak, amelyek így fontos adóbevételtől esnek el. Végső soron a szenvedő alany az egyszerű adófizető lesz, akinek - ha a költségvetési egyensúly felborulása miatt megszorításokra van szükség - ki kell majd pótolnia a bevételkiesést. Hogy mekkora is ez a kár?

Az ENSZ kutatóintézetének legfrissebb tanulmánya szerint éves szinten mintegy 500 milliárd dollárral rövidítik meg a nagyvállalatok a világ kormányait, ezáltal közvetetten az adófizetőket.


A legnagyobb vesztesekAbszolút értelemben talán nem meglepő, hogy évi 188,8 milliárd dollárral toronymagasan az Egyesült Államok szenvedi el az adóelkerülés miatt a legnagyobb veszteséget, őt követi Kína 66,8 milliárd, majd Japán 46,8 milliárd dollárral. A következő ábra az első 10 helyezettet mutatja.
Az elemzés hangsúlyozza, hogy abszolút értékben ugyan a legnagyobb vesztesek többsége fejlett ország, az adóelkerülés gyakorlata sokkal nagyobb károkat okoz a fejlődő, szegény országokban, hiszen az esetükben magasabb a GDP-arányos bevételkiesés.

A World Economic Forum ábrája összegyűjtötte, hogy a tanulmány becslései alapján GDP-arányosan mely országok esnek el a legtöbb adóbevételtől.

Az adóelkerülő multik óriási veszteséget okoznak: négy ábrán az igazság
Klikk a képre!


Máltát és Argentínát leszámítva olyan szegény országok bevételeit csapolja meg a leginkább vállalatok adókerülése, ahol a rossz infrastruktúra és az alacsony életszínvonal miatt egyébként a legnagyobb szükség lenne a kormányzatnak a pénzre. Összehasonlításképp: az Egyesült Államokban - hiába abszolút értelemben a legnagyobb vesztes - a bevételkiesés "mindössze" a GDP 1,13%-át teszi ki.

Jó irányba haladnak a dolgok?Igen is, meg nem is. Abszolút értelemben nem éppen, legalábbis ami a gazdagabb OECD-országokat illeti.

Az adóelkerülő multik óriási veszteséget okoznak: négy ábrán az igazság

Megjegyzés: az ábra milliárd dollárban kifejezve mutatja, hogy miként alakult a vállalati adóelkerülésből fakadó veszteség többek között a magas jövedelmű OECD-országokban (kék vonal), a közepes jövedelmű OECD-országokban (zöld vonal), az alacsony-közepes jövedelmű országokban (sárga vonal), illetve az adóparadicsomokban (szaggatott vonal).


A tanulmányban szereplő ábráról leolvasható, hogy a magas jövedelmű országokban a 2000-es évektől kezdve gyakorlatilag folyamatosan romlik a helyzet, a közepes és az alacsonyabb jövedelműek esetében azonban az utóbbi években érdemi visszaesés látszik.

Ha GDP-arányosan vizsgáljuk a jelenséget, akkor kedvezőbb kép tárul elénk, hiszen a több mint három évtizedes folyamatot nézve csökkenő trend fedezhető fel, igaz, vannak benne kisebb megugrások, és még mindig van hova javulni.

Az adóelkerülő multik óriási veszteséget okoznak: négy ábrán az igazság

Megjegyzés: az ábra GDP-arányosan mutatja a vállalati adóelkerülésből fakadó állami adóbevétel-kiesést a magas jövedelmű OECD-országokban (kék vonal), a közepes jövedelmű OECD-országokban (zöld vonal), az alacsony-közepes jövedelmű országokban (sárga vonal), illetve az adóparadicsomokban (szaggatott vonal).