Az államcsőddel és az euró eldobásával kacérkodnak az olaszok! (2.)

2018.05.16
Portfolio.hu
Az Európai Központi Bank felé ne kelljen visszafizetnie az olasz államnak azt a mintegy 250 milliárd eurónyi olasz államkötvényt, amit a jegybank a saját kötvényvásárlási programja keretében felvásárolt, azaz legyen részleges adósságelengedés - többek között ezt a meredek javaslatot tartalmazta az a május 14-i dátumú olasz kormánykoalíciós szövegtervezet, amelyet még tegnap este szivárogtatott ki a Huffington Post Italy.


Mi a sztori lényege?Az anyagban az is benne volt, hogy a koalíciós kormányzásra készülő két párt azt is szorgalmazza: legyenek olyan szabályok az EU-ban, amelyek az eurózónából való kilépést lehetővé teszik. Mára már ebből a két főbb "tervből" gyorsan visszakoztak a pártok, azt állítva, hogy azóta már mást gondolnak. Mindenesetre a terv elég volt ahhoz, hogy ma újabb eladói nyomás alá kerüljenek az olasz kötvények, részvények, ugorjon a csődkockázat és essen az euró.

Az olasz kormányalakítási bukdácsolás már 10 hete tart, most úgy tűnik, hogy a politikai paletta két végén álló Ötcsillag Mozgalom és a Liga végül kormányt tud majd alakítani, de az eltérő nézetek, illetve a piacok által elfogadottól eltérő gondolatok miatt elég nehéz összehangolni egy koalíciós szöveggé az elképzeléseket és ez bukkanhatott most felszínre a tegnap este kiszivárgott 39 oldalas munkadokumentummal.

Miről volt szó az anyagban?
  • Mire az Európai Központi Bank befejezi a kötvényvásárlási programját, már mintegy 250 milliárd eurónyi olasz 10 éves államkötvényt vásárol fel és a koalícióra készülő pártok szerint ezt el kellene engednie az EKB-nak az olasz állam felé. Ez hatalmas összeg, az olasz államadósság (kissé 2300 milliárd euró felett) 11%-át teszi ki, azaz az olasz GDP-arányos, 130% körüli adósságráta egy ilyen lépéssel ekkora mértékben tudna esni. Más kérdés, hogy ez jogilag lehetetlen, mert a tiltott monetáris finanszírozás klasszikus esete lenne az olasz állam felé, miközben gigantikus tőkeveszteséget is elszenvedne az EKB.
  • "Olyan eljárásokat kell bevezetni, amelyek megengedik a tagállamoknak, hogy kiválhassanak a monetáris unióból és így visszaszerezhessék a monetáris szuverenitásukat", azaz az eurózónából való kilépést lehetővé tevő jogi keretek megteremtését is szorgalmazzák a koalícióra készülő pártok.
  • Azt is tervezi a két párt az anyag szerint, hogy az Európai Uniótól érkező fejlesztési forrásokat részlegesen bevonná az állampolgári jövedelem-kiegészítésbe, hogy ezzel segítse a szegény és munkanélküli rétegeket.
  • Adócsökkentési lépéseket és a 2011-es nyugdíjtörvényt (ami a nyugdíjkorhatárt emelte) is átalakítanák a költségvetési hiány növekedésének irányába ható lépésekkel
  • Felszólítanák a nemzetközi közösséget, hogy oldja fel az Oroszország elleni szankciókat, és egy speciális testületet is létrehoznának, amely az olasz kormányzati politikai stratégiára gyakorolna hatást.

Megijedtek a hatásoktól: az egy régi verzió voltA kedden kiszivárgott Huffington Post Italy anyagra még tegnap késő este közös közleményt adott ki az Ötcsillag Mozgalom és a Liga, amelyben

azt hangsúlyozták, hogy a lapban megjelent információk még egy “régi", május 14-i szövegtervezetből vannak, de azóta már jelentősen változott a koalícióra készülő pártok elképzelése. Mindkét párt azt hangsúlyozta, hogy nem akarják megkérdőjelezni az eurózóna-tagságot.


Ma további hűtő kommunikációt alkalmazott a két párt, mert már reggel eséssel nyitottak az olasz piacok. Claudio Borghi, a Liga gazdasági tanácsadója ma a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a két párt nem az EKB által felvásárolt kötvények visszafizetésének elengedését szorgalmazzák, hanem csak azt, hogy az Európai Stabilitási és Növekedési Paktumot úgy módosítsák, hogy a jegybank által a kötvényvásárlási program keretében megvett papírokat ne kelljen kimutatni a hivatalos államadósság számításokban (azaz a fent jelzett méretben le lehessen faragni az olasz adósságrátát).

Luigi Di Maio, az Ötcsillag vezetője pedig azt mondta: a magas olasz államadósság csökkentését a beruházások fokozásán és a gazdasági növekedés élénkítésén keresztül kell elérni (nem pedig részleges adósság elengedéssel).

A tervekből való kommunikációs kihátrálás ellenére eléggé idegesnek tűnnek az olasz eszközök befektetői.


A 10 éves olasz kötvényhozam tegnaphoz képest bő 10 bázisponttal ugrott, amire tavaly nyár óta nem volt példa. A kétéves kötvényhozamnál is szintén 10 bázispont feletti az ugrás. Az 5 éves olasz CDS-ár 5 bázisponttal 102 bázispontra ugrott, ami közel kéthavi csúcs. Az olasz eurótagság és államadósság körüli kérdőjelek a délelőtt még csak alig hatottak az euróra, de aztán ahogy a dollár ereje újraindult (3% felett tovább nőtt a 10 éves amerikai kötvényhozam), ez az euró/dollár árfolyamban is egyre jobban meglátszott: 1,1850-ről 1,1770-ig esett, ami közel féléves euró mélypontot jelent.

Az államcsőddel és az euró eldobásával kacérkodnak az olaszok! (2.)


Matteo Salvini, a Liga vezetője ma kora délután azt mondta: nem rettenti meg az olasz hozamamelkedés és ma estig véglegessé válik a kormányprogram, majd legkésőbb hétfőig találkozik az olasz államfővel a kormányalakítási folyamat kapcsán.

Az államcsőddel és az euró eldobásával kacérkodnak az olaszok! (2.)


Az államcsőddel és az euró eldobásával kacérkodnak az olaszok! (2.)


Címlapkép forrása: Tiziana FABI / AFP