Az aranyban látnak fantáziát az elemzők

2017.03.20
Portfolio.hu
Több elemző is úgy gondolja, hogy az arany árfolyama emelkedni fog idén. 1300-1400 dollár / unciás árfolyamra számítanak, az erősödés oka elsősorban a Fed mozgása, az európai politikai bizonytalanság és a protekcionizmus térnyerése a szakemberek szerint.


A CNBC szerint Nitesh Shah, az ETF Securities árupiaci stratégiája úgy gondolja, hogy az arany ára 1300 dollár / unciára növekedhet az év közepéig, ami nagyjából egy 5%-os emelkedésnek felel meg, majd az év végéig a jelenlegi, 1232 dolláros árfolyamra zuhan majd vissza. A Fedet szerinte a következő negyedévben meglepi majd az infláció mértéke, amely leradírozza a reálkamatokat, Shah úgy véli, hogy az arany és a reálkamatok inverz kapcsolata miatt a következő hónapokban növekedni fog az arany ára.

Shah és az elemzőbrigádja egyetért a piaci konszenzussal, ők is két további kamatemelésre számítanak a Fedtől, az év második felében várható, hogy bekeményítenek majd.

Az egyik legnagyobb svájci bank, a UBS is hasonló véleményen van: szerintük az arany kilátásai pozitívak, de törékenyek. Egy elemzésben úgy fogalmaztak, hogy számos befektetőt váratlanul ért az arany elmúlt hetekben tapasztalható ellenálló képessége, amit többek közt az európai politikai bizonytalanság miatt tanúsított. Szerintük Kínára és Indiára fog szegeződni az aranykereskedők tekintete, hiszen a világ két legnagyobb aranypiacáról kedvező adatok érkeznek.

A Bank of America Merrill Lynch arra számít, hogy az arany ára 1400 dollár / uncia köré fog emelkedni az év végig, ami körülbelül 13,5%-os emelkedésnek felel meg. Ők is úgy vélik, hogy az európai politikai bizonytalanság és a protekcionizmus miatt fog drágulni a nemesfém.

Az arany árfolyama 4%-os mínuszban van a választások óta, viszont idén eddig 7%-os pluszt mutat. A múlt heti Fed-kamatemelés és a dollár gyengülése jót tett az aranypiacnak, amely kéthetes csúcsot ütött meg a mai kereskedésben.

Az aranyban látnak fantáziát az elemzők