Bajban lehet Amerika, ha már Kína sem veszi meg az adósságát

2018.01.10
Portfolio.hu
Kínai kormánytanácsadók azt javasolják, hogy Peking gondolkodjon el azon, hogy lassítsa vagy teljesen állítsa le az amerikai állampapírok vásárlását - értesült a Bloomberg. A szakértők máris attól tartanak, hogy ha megvalósul a terv, akkor az véget vethet a kötvénypiacok évek óta tartó szárnyalásának.


A kínai vezetésnek azt tanácsolják, hogy vizsgálja felül a devizatartalék kezelésére vonatkozó stratégiáját, és ennek keretében kevesebb amerikai állampapírt vegyen, vagy akár teljesen állítsa le a vásárlásokat - tudta meg névtelen forrástól a Bloomberg. A lap szerint a hír azért különösen aggasztó, mert csak olaj lehet a tűzre a kötvénypiacok utóbbi napokban látott esése után. A befektetők ugyanis már elkezdtek aggódni, hogy a nagy jegybankok szép lassan a szigorítás útjára léphetnek, emiatt napok óta emelkednek az állampapírpiaci hozamok. Az amerikai tízéves hozam például tavaly március óta nem látott szintre ugrott, 2,58%-on állt.

Kína jelenleg 3100 milliárd dollárnyi devizatartalékkal rendelkezik, szigorú szabályok vonatkoznak ennek kezelésére. Egyelőre nem tudni, hogy a fenti javaslatokat el is fogadták-e már, vagy még csak vizsgálat alatt van ez a szabályrendszer. A visszafogottabb vásárlásnak két racionális oka is lenne: egyrészt egyre kevésbé vonzók az amerikai kötvények a piacon, másrészt Donald Trump többször tett utalást arra, hogy védővámokat léptetne életbe kínai termékek ellen, az esetleges kereskedelmi háború miatt pedig szintén logikus lépés lehetne a vásárlások leállítása vagy csökkentése.