Bártfai-Mager: meg kell nézni, mely állami vagyonelemekre nincs szükség

2018.05.15
Portfolio.hu
Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt meghallgatásával kezdődött a költségvetési bizottság keddi ülése. Az új kormánytag felvázolta a terveket és értékelte a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosi idejét.


A tárca nélküli miniszter egy visszaemlékezéssel kezdte meghallgatását: a kormány először megállította az állami vagyon kiáramlását, megszilárdította annak kezelését, és visszaszerezte a stratégiai vagyonelemeket. Ennek kapcsán említette a közműszolgáltatásokat.

Elmondása szerint számos nemzetközi példát megvizsgáltak és arra a következtetésre jutottak, hogy minden egyes vagyonpolitikának meg kell találnia a fókuszát.
  • Először is meg kívánják keresni a nemzeti bajnokokat, sikervállalatokat, amelyek az ország versenyképességének letéteményesei lehetnek.
  • Fel kell térképezni azokat a vagyonelemeket, amelyek fenntartása elengedhetetlenül szükséges, de nem lehet versenyképességi áttörést várni tőlük.
  • Harmadrészt fel kell térképezni, melyek azok a vagyonelemek, amelyekre nincs szükség.

Az aktív tulajdonosi joggyakorlást szeretnék folytatni ott, ahol alapvető szektoriális változásokra van szükség - mondta.

Kiemelte azt is, hogy a közművagyont tovább szeretné gyarapítani a magyar állam.


Emellett aktivizálni kívánják a fejlesztési bank tevékenységét, valamint feltörekvő iparágakban is szeretnék, ha megjelenne a magyar állam.

A kormánybiztosi ideje kapcsán felidézte a Magyar Posta működését és itt megemlítette, hogy a logisztikai iparágban kellene előrelépnie a cégnek. Szerinte a posta 2020-ra alkalmassá válhat ebben a teljes kelet-közép-régióban arra, hogy logisztikai központtá váljon. Szerinte fontos a posták szerepe a kisebb települések esetében.

Előrevetítette, hogy újrapozicionálják a fejlesztési bankot, itt a cél az évi 400 milliárd forintos addicionális hitel, garancia vagy tőketermék nyújtása a vállalkozásoknak.

Bártfai-Mager: meg kell nézni, mely állami vagyonelemekre nincs szükség

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó: Bruzák Noémi