Bedőlt egy 8-27%-os hozamot ígérő piramisjáték

2017.04.20
Portfolio.hu
Bedőlt egy kínai piramisjáték, amely 8-27%-os, kockázatmentes hozammal csábította a befektetőit. Összesen körülbelül 116 milliárd forintnak megfelelő megtakarítás tűnt el.


A New York Times ír arról, hogy éppen tüntetnek a kínai Minsheng bank pekingi fiókjánál, mivel nem rég kiderült, hogy a pénzintézet "vagyonkezelési termékei" (wealth management product - WMP) valójában nem fektetnek semmibe, a pénzintézet helyi ága egy piramisjátékot üzemeltetett.

A termék 8-27%-os hozamot kínált a befektetőinek, emellett külföldi utakat, golfozást szerveztek azoknak az ügyfeleknek, akik befektették a pénzüket. Az egyik károsult, Lisa Wang, a teljes nyugdíjpénzét - mintegy 210 millió forintnyi jüant - ezekbe a termékekbe fektette, elmondása szerint a vagyonkezelője számtalanszor azt hazudta neki, hogy a befektetés kockázatmentes. A minimum belépési limit körülbelül 42 millió forintnak megfelelő jüan volt.

A botrány csak csepp a tengerben: Kínában elképzelhetetlen mennyiségű pénz - mintegy 1300 ezermilliárd forintnak megfelelő vagyon - forog ehhez hasonló, alulszabályozott, kétes hitelességű árnyékbanki termékekben. Ez Kína éves GDP-jének a 40%-a.


Ha nem is mind piramisjátékként működnek ezek a termékek, akkor is számos kockázat merül fel velük kapcsolatosan. A WMP-ket rengeteg bank a betéteknél lényegesen nagyobb, garantált hozamot kínáló, kockázatmentes termékként értékesíti, holott az itt összegyűlt pénzt gyakran rossz hitelminősítésű kötvényekbe fektetik, gyengén teljesítő cégeknek hitelezik ki, vagy épp egy másik bank WMP-jibe fektetik tovább. Sok ilyen termék a szén-, acél- és ingatlanpiacon fektet be, ezek a szektorok jelentős túltermelést mutatnak, ha bármely szektor bedől ezek közül, a teljes kínai gazdaságot - és megtakarítók milliót - taszíthatja válságba.

Persze azok a befektetők, akik tisztában vannak a termék kockázataival, illetve maguk a pénzintézetek is, arra számítanak, hogy egy esetleges csődhullámtól majd megvédi őket az állam.

A Minsheng banknál egyébként eddig úgy tűnik, nem rendszerszintű, hanem lokális a csalás, az érintett fiók vezetőjét letartóztatták. A piramisjátéknak körülbelül 120 áldozata van, akik azt ígérték, nem mennek haza, amíg nem kártalanítják őket. Tavaly ennél egy lényegesen nagyobb, online szerveződő piramisjáték dőlt be, ahol több mint 2000 milliárd forintnyi befektetői tőke tűnt el.

Az ilyen jellegű, magas, garantált hozamot ígérő termékekkel érdemes vigyázni, a közelmúltban írtunk több, magyar befektetőket is csábító gyanús termékről:


Címlapkép: Johannes Eisele, AFP