Bejelentették: ezek a magyar tudósok kapják a százmilliókat a világszínvonalú kutatásokra

2017.11.13
Portfolio.hu
A 45 beadott pályázat közül végül 12 neves magyar kutató nyert azon az Élvonal című pályázaton, amelynek eredményét ma jelentette be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal. Ők a kutatócsoportjuk létrehozására vagy bővítésére, és világszínvonalú eredményeket ígérő felfedező kutatási projektjük magyarországi megvalósítására a következő 5 évben egyenként legfeljebb 300 millió forintnyi támogatást kapnak.


A Nemzeti Kutatási, Fejlesztés és Innovációs Hivatal elnöke elsőként a Portfolio-nak adott interjúban vázolta fel májusban, hogy készül egy ilyen, a kiválóságoknak szóló kutatói pályázat, aztán júniusban el is indult ez a program, amelyre szeptemberig lehetett pályázni.

A Hivatal mai közleménye szerint a programra 45 pályázat érkezett, összességében mintegy 11,5 milliárd forintos támogatási igénnyel. A beérkezett pályázatok 80%-a (darabszám és támogatási igény) szerint egyaránt a matematikai, fizikai, kémiai és mérnöki tudományok, valamint az orvosi és biológiai tudományok területéről érkeztek. A fennmaradó pályázatok mintegy fele-fele arányban bölcsészet és társadalomtudományok, valamint az agrár-, ökológiai, környezet- és földtudományok között oszlottak meg.

Így zajlott az értékelés


A támogatói döntés többszintű értékelés (anonim szakértői és testületi értékelés), valamint a pályázók prezentációi alapján született meg. A benyújtott pályázatokat az NKFI Hivatal által a szakterületi kollégiumok javaslatai alapján felkért négy-négy, köztük legalább egy külföldi, anonim szakértő értékelte. A pályázatok és az anonim bírálatok alapján a szakterületi kollégiumok által javasolt szakértői csoport a pályázatokat a pályázati kiírás kiválasztási kritériumai szerint egyenként értékelte, majd a legjobb húsz kiválasztott pályázót személyes prezentáción is meghallgatta. A szakértői csoport a prezentációkat követően tett javaslatot a döntésre.


A fenti folyamat után az NKFIH ma azt jelentette be, hogy az ÉLVONAL kiválósági programban végül 12 olyan kutatócsoportvezető nyert el egyenként 150 és 300 millió forint közötti, összességében 3 milliárd forint keretösszegű támogatást. Az itt elérhető közlemény táblázata szerint a legkülönbözőbb projektekre kapnak forrásokat a kutatók, amelyekből a következő 5 évben tudják majd megvalósítani felvázolt programjukat.

Címlapkép forrása: Shutterstock