Benyújtotta a 13. havi nyugdíj visszavezetésének javaslatát az MSZP

2017.05.19
Portfolio.hu
Az MSZP benyújtotta a jövő évi költségvetéshez a 13. havi nyugdíj bevezetéséről, valójában a visszavezetéséről, szóló javaslatot, amelynek költségvetési hatása 272,5 milliárd forint lenne - jelezte mai sajtótájékoztatóján Korózs Lajos.


Az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s alelnöke többek között azzal indokolta a javaslatot, hogy ma Magyarországon emberek százezrei élnek nyomorban és emellett a párt nem mehet el szó nélkül. Adatai szerint ma több mint 71 ezer ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, 148 ezren vannak azok, akiknek a nyugellátása nem éri el az 50 ezer forintot és 331 ezernél több ember van, akinek a különböző járadéka nem éri el az 50 ezer forintot.

Korózs Lajos a 13. havi nyugdíj fedezetével kapcsolatban azon véleményének adott hangot, hogy nem lehet "bázisszemlélet" vagy "maradványelv" alapján gondolkodni a költségvetésről, vagyis nem lehet, hogy csak az szerepeljen a büdzsében, amely már tavaly is benne volt.

Hozzátette: a jelenlegi struktúrában is van fedezet a 13. havi nyugdíjra. Kifejtette: a napokban derült ki, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 637 milliárd forint adótartozást engedett el, az Eximbanknak a keleti nyitásra több száz milliárd forintot biztosítanak, Rogán Antal minisztériuma több mint 20 milliárd forintot költhet el. Tízmilliárdok jutnak kisvasútra, lőtérépítésre, a Miniszterelnökség Várba költözésére több mint 200 milliárd lesz - sorolta.

A 13. havi nyugdíj újbóli bevezetéséről a minap már írtunk saját véleményt. Amint arra a Portfolio korábban elsőként hívta fel a figyelmet: a kormány az elmúlt években a többször túltervezett magyar infláció segítségével "fű alatt" már fokozatosan annyi többlet nyugdíjat fizetett ki, amely kitett egy teljes havi juttatást, ami így beépült a bázisba is. Az MSZP javaslata ezt a nyugdíj kifizetési többletet fejelné meg még egy további hónappal és erre mondja a párt a 272,5 milliárd forintos költségvetési többlethatást.

A témához kapcsolódik egyébként az MTI ma délután megjelent infografika is, amelyen látványos, hogy a nyugdíjkorhatár emelése és egyéb adminisztratív szigorítások hatására milyen jelentősen csökken évről-évre a nyugdíjszerű ellátásban részesülők száma:

Benyújtotta a 13. havi nyugdíj visszavezetésének javaslatát az MSZP


Címlapkép forrása: MTI/Balázs Attila