Brutális eszközzel védenék meg a törökök a zuhanó lírát?

2018.05.14
Portfolio.hu
Akár az összes deviza tranzakcióról adatokat kaphatna a török pénzügyminisztérium, ha elfogadják azt a törvényjavaslatot, amit hétfőn kezdett tárgyalni a parlament. A hatóságok tagadják, hogy komoly változásokat terveznének a devizapiacon, ha viszont élnek az eszközzel, az elég erős beavatkozás lehet.


A török pénzügyminisztérium cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint erőteljesen beavatkoznának a devizapiacon azzal, hogy minden tranzakcióról adatokat kaphatnak, szerintük ez éppen egy liberálisabb árfolyampolitika felé mutat.

A török parlament hétfőn kezdett tárgyalni egy olyan törvényjavaslatot, melynek értelmében a minisztérium és más hatóságok információt és dokumentumokat kérhetnének piaci szereplőktől, illetve bírságot vethetnének ki a hatóságok félrevezetése esetén. Kivételt csak az államtitok, a kereskedelmi titkok és a családok magánügye jelenthetne a szabályozás alól.

Az új szabály azért is érdekes, mert Erdogan elnök éppen a múlt héten jelentette be, hogy a kormány minden támadást visszaver majd, amit a török gazdaság ellen indítanak az árfolyamon keresztül. A líra az év eleje óta majdnem 14%-kal gyengült a dollárral szemben, tavaly ilyenkor pedig még 21%-kal volt alacsonyabban a jegyzés.

Brutális eszközzel védenék meg a törökök a zuhanó lírát?