Csodálod, hogy elszállt a sajt ára? Itt a válasz!

2018.01.11
Portfolio.hu
Tavaly átlagosan 8,2 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak a világban a piaci kereslet növekedésére.


Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közölt adatai szerint - a figyelembe vett termékfajták, a szemes termékek, az olajos magvak, a cukor, a tejtermékek és a húsfélék - átlagára a tavalyi emelkedés ellenére még mindig 24 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi rekordárhoz képest.

Tavaly először emelkedtek az élelmiszerárak négy év folyamatos csökkenés után a FAO számításai szerint. A legnagyobb áremelkedést a tejtermékeknél jegyezték fel, 31,5 százalékot. A húsárak 9 százalékkal, a szemes termékeké 3,2 százalékkal, az olajos magvaké pedig 3 százalékkal nőtt 2016-hoz képest. Az általános trenddel ellentétesen mozgott a cukorár, amely tavaly 11,2 százalékkal csökkent a megelőző évhez viszonyítva.