Decemberben lassult az infláció az Egyesült Államokban

2018.01.12
Portfolio.hu
Decemberben éves alapon 2,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, ami minimális lassulást jelentett novemberhez képest. A maginflációs index értéke ezzel párhuzamosan viszont 1,8%-ra emelkedett.


A Reuters által megkérdezett elemzők többsége arra számított, hogy a novemberi 2,2%-ról 2,1%-ra lassulhatott az éves bázisú infláció az Egyesült Államokban, a ma közzétett statisztika lapján pedig igazuk is lett. Kis meglepetést azért így is tartogatott a decemberi adat, hiszen a maginflációs index értéke váratlanul 1,7%-ról 1,8%-ra emelkedett.

Decemberben lassult az infláció az Egyesült Államokban


A befektetők számára különösen fontosak lesznek az elkövetkező hónapok inflációs adatai, hiszen már hónapok óta a jelenlegi szint környékén tartózkodnak a mutatók, ami - ha így marad - a jegybanki döntéshozókat is elbizonytalaníthatja abban, hogy a tavalyi év után idén is háromszor kamatot emeljenek. A decemberi adat némileg fűtötte a kamatemelési várakozásokat, hiszen a volatilis energia- és élelmiszeráraktól szűrt éves maginflációs mutató feljebb tudott kapaszkodni, miután a hó/hó alapú mutató 11. hónapja a legnagyobb, 0,3 százalékpontos növekedést produkálta.