Trump: nagyon gyorsan megkezdődik az atommentesítés

2018.06.12
Portfolio.hu
Donald Trump amerikai elnök kijelentette a média előtt, hogy "nagyon jól" sikerült a négyszemközti találkozója Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel kedden Szingapúrban, és kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani "egy nagy problémát, egy nagy dilemmát". Donald Trump amerikai elnök a csúcstalálkozó után bejelentette, hogy megállapodásuk alapján "nagyon gyorsan megkezdődik" az atommentesítési folyamat Észak-Koreában.


Trump és Kim körülbelül 40 percig tárgyalt négyszemközt, kizárólag tolmácsok társaságában. Ezután Trump tárgyalópartnerével a Capella szálloda hosszú teraszán sétált végig, és nyilatkozott röviden a sajtónak. Majd elkezdődött egy szélesebb körű tárgyalás, amelyen már tanácsadók is részt vettek. Amerikai részről John Kelly, az elnöki kabinet vezetője, Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója van jelen. Kim Dzsongun delegációjában Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Ri Szu Jong, a párt alelnöke és Ri Jong Ho külügyminiszter kapott helyet.

Hírügynökségi gyorselemzések szerint Trump a két tárgyalás közti megjegyzésével az észak-koreai atomprogram felszámolására utalt. "Sikerülni fog. Meg fogjuk csinálni" - fogalmazott Trump, de részleteket nem közölt a tárgyalásról.

Az amerikai fél a nukleáris leszerelés témakörét tartja a tárgyalások legfontosabb elemének.

Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy a megbeszélés után Kim Dzsongun is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.

Egy tolmácsra hivatkozva a helyszínről azt is jelentették, hogy Kim egy tudományos-fantasztikus filmhez hasonlította a csúcstalálkozót. "Világszerte sok ember azt fogja gondolni, hogy egy sci-fihez hasonló fantasztikumot lát" - mondta az észak-koreai vezető a fordító szerint, egyértelműen arra utalva, hogy néhány hónappal ezelőtt egy ilyen találkozót még senki nem tartott volna megvalósíthatónak.

A plenáris tárgyalást követően Donald Trump és Kim Dzsongun küldöttségeikkel együtt munkaebédet kezdett.

És ami a legfontosabb:

Az ebéden az előétel rák- és avokádósaláta volt. Ezt marhaborda követi burgonyával, sertéshús édes-savanyú mártással és chilis rizzsel vagy tőkehal zöldséggel, a vendégek választása szerint. A desszert Haagen-Dazs fagylalt és más édességek.


A munkaebédet követően Trump még bizakodóbb hangnemre váltott,

jobban sikerült a szingapúri amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó, mint arra bárki számított


- jelentette ki hozzátéve, hogy még közös dokumentumot írnak alá Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Ugyanakkor részletekről egyelőre senki nem tud pontosat, a lényeg elsősorban az észak-koreai atomprogram felszámolásával kapcsolatos megállapodás lenne. A CNN amerikai hírtévé egy forrásból úgy értesült, hogy a két vezető közös nyilatkozatában rögzítik a konzultáció során eddig elért haladást, valamint azt, hogy folytatják a megkezdett munkát.

Nem sokkal később Donald Trump bejelentette, hogy megállapodásuk alapján "nagyon gyorsan megkezdődik" az atommentesítési folyamat Észak-Koreában.


Az amerikai elnök kijelentette, biztos, hogy meghívja Kim Dzsong Unt a washingtoni Fehér Házba.

A négyszemközti megbeszélést a kommentátorok történelminek minősítették, nem utolsósorban azért, mert hivatalban lévő amerikai elnök és észak-koreai vezető most először találkozott egymással. A csúcs kézfogással kezdődött, majd rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek. Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte "kiváló kapcsolat" alakul majd ki közöttük, "ehhez nem fér kétség". Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, "a régi beidegződéseket és az előítéleteket".


A címlapkép forrása: MTI - EPA / KEVIN LIM