Donald Trump tehet be a virágzó amerikai turizmusnak

2017.03.20
Portfolio.hu
Jól teljesített az amerikai turisztikai szektor tavaly, egy globális turizmust elemző vállalat szerint a tendencia idén várhatóan már nem marad fenn a dollár és az infláció erősödése miatt. Trump külpolitikája sem sokat segít majd a helyzeten.


A World Travel & Tourism Council (WTTC) éves jelentése és 2017-es előrejelzése szerint a turisztikai szektor tavaly 1500 milliárd dollárnyi bevételt termelt és 14 millió munkahelyet szolgáltatott - írja a CNBC.

2017-ben viszont várhatóan a szektor növekedésre 2,3%-ra fog lassulni, ami alacsonyabb lesz, mint a 2016-os, 2,8%-os növekmény.

A WTTC szerint ennek fontosabb okai, hogy
  • az infláció és az amerikai családok rendelkezésére álló jövedelmének csökkenése kártékony lesz a belföldi turizmusra nézve,
  • a dollár várható erősödése a külföldről érkező turistáknak drágábbá tesz egy amerikai nyaralást,
  • és bár kiemelték, hogy nem elsősorban Trump beutazási szabályozása okozza majd a várható visszaesést, azért hozzátették, hogy a korlátozás "nem segít," mivel egy olyan üzenetet küld a világnak, hogy az Egyesült Államok "valójában bezár."

A WTTC elemzője szerint Trump hatása már látszik az előzetes foglalási adatokon. Hozzátették, hogy az Egyesült Államok a világ teljes turisztikai iparágának közel 20%-át adja, ezért egy apróbb visszaesés is jelentős hatással lehet a szektorra.