Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelésre készül Putyin

2018.06.11
Portfolio.hu
A férfiak esetében öt, a nők esetében nyolc évvel emelné a nyugdíjkorhatárt az orosz kormány, mellyel előbbiek 65, utóbbiak pedig 63 évesen mehetnének nyugdíjba - számol be a hírről nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva a Bloomberg. Mindez azt jelenti, hogy a kormányzat számításai szerint a férfiak mindössze 5 évet töltenének nyugdíjban.

A források szerint az orosz kormány már 2019-től kezdve elkezdené a magasabb nyugdíjkorhatár bevezetését, ezzel a férfiak 65, a nők pedig 63 évesen mehetnének nyugdíjba a jövőben. Az orosz nyugdíjkorhatár egyébként az egyik legalacsonyabb a fejlett világban, igaz, az oroszok várható élettartam elmarad a fejlettebb gazdaságokban mérttől, főként a férfiak esetében, ahol jelenleg ez 68 év.

2024-re, mire az ügyre rálátó források szerint befejeződne a korhatáremelés, a kormány becslései szerint a férfiak várható élettartama 70, a nőképedig 80 év lesz.

Ezzel a férfiak esetében az 5 év nyugdíjban töltött idő az egyik legrövidebb időtartam lenne a fejlett világban.

Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelésre készül Putyin


Az orosz statisztikai hivatal szerint nagy szükség van a korhatáremelésre, csak így lehet ugyanis csökkenteni az állami nyugdíjbüdzsében felhalmozódó hiányt. A becslések szerint a következő években folyamatosan idősödik majd a társadalom, a nagyobb nyugdíjterhek pedig magasabb adókban, nagyobb kormányzati eladósodottságban, illetve a nyugdíjak csökkentésében csapódhatnak le, ez utóbbiak már így is csak a bérek harmadát teszik ki.

Putyin múlt héten már belengette a korhatáremelést, mindezt úgy, hogy ezzel párhuzamosan magasabb életszínvonalat ígért a nyugdíjasoknak, akik egyébként Putyin szavazótáborának egy jelentős bázisát alkotják.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint évente a GDP mintegy 2%-át viszi el az, hogy a kormány pótolni tudja a kifizetett nyugdíjak és az erre szedett járulékok közötti különbséget. Egy korábbi becslés szerint ez 2050-re 3,6%-ra emelkedik, ha semmi más nem változik.

Ugyanakkor 2030-ra a hivatal tanulmánya szerint az orosz nyugdíjasok száma meghaladja majd a dolgozók létszámát, és mindezen az sem segít, hogy az oroszok mintegy harmada él a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével, miután sokan a katonaságnál vagy a rendőrségnél dolgoznak, de hasonló kedvezmények illetik meg a bányászokat vagy a táncosokat is.

Drasztikus nyugdíjkorhatár-emelésre készül PutyinArról, hogy az OECD országokban milyen korhatáremelésre lenne szükség egy friss tanulmány szerint, itt írtunk korábban:Címlapkép: AFP/Alexander Khudoteply