Dübörög a világgazdaság, de bármikor fordulhat a kocka

2017.10.10
Portfolio.hu
A tavalyi, többéves mélypontot jelentő 3,2%-ot követően idén 3,6%-kal, jövőre pedig 3,7%-kal bővülhet a világgazdaság - olvasható a Nemzetközi Valutalap (IMF) októberi World Economic Outlook kiadványában. A 2017-re és 2018-ra vonatkozó előrejelzés egyaránt 0,1 százalékponttal magasabb, mint amit még júliusban várt a Valutaalap. Az egyre kedvezőbb kilátások ellenére közép távon továbbra is a negatív kockázatok vannak túlsúlyban, ezek bármelyikének megvalósulása könnyedén felboríthatja a mostani, kényes egyensúlyt.


A világgazdaság növekedési kilátásai 2016 második felében kezdtek el látványosan javulni, a ciklikus fellendülés pedig 2017-ben további lendületet kapott. Ez a fordulat az IMF előrejelzésében is nyomon követhető: 2016 közepéig folyamatosan lefelé módosította várakozásait a szervezet, ezt követően azonban egyre optimistább lett a jövővel kapcsolatban.

Dübörög a világgazdaság, de bármikor fordulhat a kocka


Egyre jobban néz ki az európai növekedési sztori, az amerikai kevésbéA fejlett országok összesített GDP-je idén várhatóan 2,2%-kal, jövőre 2%-kal bővülhet, ami rendre 0,2 és 0,1 százalékponttal nagyobb, mint amire az IMF három hónappal ezelőtt számított. Az Egyesült Királyságtól eltekintve mindegyik nagyobb gazdaság növekedési előrejelzését felfelé húzta a Valutaalap, júliushoz képest azonban Kanadával kapcsolatban lett a legoptimistább a szervezet.

Dübörög a világgazdaság, de bármikor fordulhat a kocka
Klikk a képre!


  • Amennyiben az áprilisban kiadott World Economic Outlookhoz képest nézzük, akkor az egész euróövezetet érdemes pozitív példaként kiemelni, hiszen az összes nagyobb tagállam GDP-bővülési ütemére vonatkozó várakozását érdemben megemelte az IMF.
  • Az USA-val kapcsolatban jelenleg az az alapvető várakozásuk, hogy nem valósul meg a Donald Trump által beígért adóreform, így a növekedési számok is ezt a feltételezést tükrözik.

India megbicsaklott, Oroszország és Brazília feltámadA feltörekvő piaci országok összességében 4,6%-kal növekedhetnek idén, ami jövőre 4,9%-ra gyorsulhat. A legnagyobbak közül Kína stabilan tartja magát, az indiai GDP 2017-ben viszont a korábbi várakozásoknál jóval lassabban bővülhet.

Dübörög a világgazdaság, de bármikor fordulhat a kocka
Klikk a képre!


A kedvező világpiaci folyamatoknak köszönhetően a nagyobb nyersanyagexportőr országok, mint Brazília és Oroszország, recesszióból való kilábalása erőteljesebb lehet, mint amire az IMF hónapokkal ezelőtt számított.

A kockázatokA világgazdaság növekedését érintő rövid távú (pozitív és negatív) kockázatok nagyjából kiegyensúlyozzák egymást:

  • Egyrészt a ciklikus fellendülés még nagyobb lendületet kaphat az erős fogyasztói és üzleti bizalomnak, illetve a kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően.
  • Másrészt viszont a politikai bizonytalanságok, illetve a geopolitikai feszültségek bármikor felboríthatják ezt a kényes egyensúlyt.


Közép távon viszont a negatív kockázatok vannak túlsúlyban:

  • Ha a világ nagy jegybankjai a korábban vártnál gyorsabb monetáris politikai szigorítást hajtanak végre, az könnyen nehéz helyzetbe sodorhatja az egyensúlytalanságokkal küzdő, emiatt kiszolgáltatott helyzetben lévő országokat, veszélyeztetve ezáltal a világgazdaság növekedését, illetve a makacsul alacsony infláció lassú emelkedését.
  • Kína stabil növekedése egyfelől jó hír, más szempontból nézve viszont aggasztó, hiszen a várt lassulás elmaradása annak köszönhető, hogy még mindig nem történtek érdemi előrelépések a hatóság részéről az elképesztő ütemű vállalati eladósodás megfékezésére. Amíg ez nem történik meg, addig napról-napra nő a veszélye egy hirtelen kínai lassulásnak, vagy rosszabb esetben egy olyan válságnak, ami nem csak a délkelet-ázsiai térséget, hanem az egész világgazdaságot megroppanthatja.
  • A befelé irányuló, protekcionista intézkedések lehetősége, illetve a belpolitikai és geopolitikai feszültségek tovább fokozzák a negatív kockázatokat.
(Címlapkép forrása: YURI GRIPAS / AFP)