Egy jó befektetési szakember még mindig le tudja nyomni a robotokat

2018.06.12
Portfolio.hu
Számos kihívás nehezíti meg az alapkezelők életét, az Aegon Alapkezelő szakemberei viszont úgy gondolják, hogy ezekre a legjobb válasz továbbra is a szakemberek által folytatott aktív portfóliómenedzsment, nem pedig a robotok. A fintechekkel való együttműködésre viszont nyitottak, ha azok forgalmazóként lépnek fel - hangzott el mindez az Aegon Alapkezelő mai sajtótájékoztatóján, ahol elmondták azt is, hogy egy Trump és az EU közt dúló kereskedelmi háború komoly kockázatot jelent és azt, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosítása miatt vagyonuk felét elbukták.


Kadocsa Péter, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatója többek közt a következő dolgokat említette az Aegon Alapkezelő múltjáról és terveiről a cég 20. születésnapjának alkalmával:
  • a magyar részvénypiacba véletlenszerűen befektetni és jó hozamokat elérni nem lehetett az elmúlt 20 évben, hiszen a BUX kosara nagyon sokszor változott, 1998 óta mindössze négy olyan részvény van benne, ami akkor is benne volt, egy kivételével az összes többi kivezetésre került a tőzsdéről. A legjobban az OTP részvénye teljesített, 1211%-os hozammal.
  • Az Aegon Kötvényalap indulásakor 20% körüli hozamokat lehetett elérni a kötvényekkel éves szinten, még 2002-ben is kétszámjegyű volt ez a hozam. Nem csoda, hogy 2003-ban az alapokban kezelt vagyon 61%-a kötvényalapokban forgott, 19% volt pénzpiaci alapokban. Ma már egyébként ezek a hozamok egy kötvényalappal nagyon nehezen reprodukálhatók.
  • Az Aegon Alapkezelő azért indította el az orosz és török alapot, valamint az Aegon BondMaxxot, hogy a válság alatt keletkezett részvénypiaci beszállási pontokat, valamint a kötvénypiac kockázati felárait meg tudják lovagolni.
  • A magánnyugdíjpénztárak "egyszeri átirányítása" felezte az Aegon Alapkezelő vagyonát: 1187 milliárd forintról 588 milliárdra csökkent. Jelenleg 789 milliárd forintot kezelnek, ami még mindig számottevően alulmarad a 2011-es szinthez képest.
  • Jelenleg a következő kihívásokkal néz szembe az alapkezelő: a Mifid II, a GDPR, a növekvő felügyeleti elvárások, növekvő költségek (technológia, elemzések, fejlesztések) és a csökkenő vagyonkezelési díjak (alacsony kamatkörnyezet, passzív alapok térnyerése, nyugati versenytársak). Kihívást jelent a befektetési alapok piacának átrendeződése is, főleg az ingatlanalapok élvezték ennek előnyét, melyek már a legnagyobb eszközosztályt teszik ki az összes közül, míg a pénzpiaci alapok osztálya "megszűnőben van," ahogy a pénz átvándorol a lakossági állampapírokba.
  • Az Aegon Alapkezelő a gépek forradalmára a humán tőkével válaszol: tovább erősítik az elemzői bázisukat és továbbra is a CEE-piacokra és az aktív vagyonkezelésre fókuszálnak, valamint új termékeket is indítanak, és ezeket jobban definiálják. A gyors változások lehetőséget is teremtenek: egyre több a piaci félreárazás, az ETF-ek kínálata egyre szélesebb, ilyen környezetben lehetőség nyílik az aktív vagyonkezelés kiaknázására is.
  • A Portfolio kérdésére Kadocsa elmondta, hogy "nehezen képzelhető el" az együttműködés egy olyan neobankkal, amely különféle (főleg passzív) alapokból rak össze egy algoritmus alapján különféle portfóliókat ügyfeleinek, viszont nyitottak egy olyan fintechcéggel való együttműködésre, amely az alapjaikat értékesíti. Egyébként megvan az Aegon Alapkezelő saját ingyenes befektetési platformja, ennek korszerűsítését is tervezik, hogy a diszruptorokkal konkurálni tudjanak.
  • A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a kormány 4% feletti növekedési célja egy kicsit túlságosan ambiciózus. Van számos kihívás most: főleg a Trump-féle kereskedelmi háború okozhat gondot, hiszen a német iparnak nagy kitettsége van hazánkban, ott van még a Brexit is, de ennek rövidtávú hatásai nem lesznek. Egyébként számos eszközosztály már túlárazott, ami szintén kockázat.