Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet

2018.05.17
Portfolio.hu
  • Az ENSZ előrejelzése alapján Bulgária szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a 21. században az egész világon.
  • A szervezet prognózisa szerint a népesség a jelenlegi 7 millióról az évszázad végére 4 millió alá eshet, ami drámai visszaesés, tekintve, hogy az 1980-as évek közepén még közel 9 millióan éltek az országban.
  • A legnagyobb problémát jelenleg nem az elvándorlás, hanem a természetes népességfogyás jelenti: van olyan területe Bulgáriának, ahol tavaly 1,6%-os természetes fogyást regisztráltak. Csak összehasonlításképp: Magyarországon a legrosszabb helyzetben lévő megyében fele ekkora sem volt a természetes fogyás 2017-ben.
  • Ha ez nem lenne elég, a rohamosan öregedő népesség garantálja, hogy az ország egy demográfiai időzített bombán üljön.


Ha a jelenlegi népesedési folyamatokban nem következik be radikális változás, akkor a közép-kelet-európai országok nagy részének jelentős népességcsökkenéssel kell számolnia az évszázad végéig. Ez egy olyan probléma, ami a térség összes országát érinti. Nem véletlenül jelezte Orbán Viktor többször is az elmúlt egy évben, hogy az új kormányciklus egyik legfontosabb feladata a demográfiai helyzet javítása lesz. Emlékezetes volt az elmúlt hetekben a horvát államfő kiborulása is, amelyben azonnali cselekvésre szólította fel a kormányt a népesedési katasztrófa megakadályozása érdekében.Ha Magyarország és Horvátország helyzetét rossznak ítéljük meg, akkor Bulgáriára nem túlzás a kilátástalan kifejezést használni, hiszen az egész régióban, sőt, az egész világon ez az ország szenvedheti el a legnagyobb népességcsökkenést a 21. század első felében.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet


Bár az ENSZ előrejelzése szerint a 21. század második felében lassulhat a fogyás üteme, az évszázad végére alapesetben így is 4 millió alá eshet Bulgária népessége a jelenlegi 7 millió környékéről, ami egészen drámai mértékű csökkenés néhány évtized leforgása alatt. Pláne úgy, hogy az 1980-as években még majdnem 9 millióan éltek az országban.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet


A gyors népességfogyás két tényezőből tevődik össze. Egyrészt ott van az elvándorlás problémája, ami egyik kelet-közép-európai ország számára sem ismeretlen jelenség: elsősorban a fiatal, szakképzett munkavállalók hagyják el az országot a jobb élet reményében, amire minden esélyük megvan, tekintve, hogy Bulgária az EU legszegényebb tagállama a legalacsonyabb fizetésekkel. Beszédes statisztika, hogy tavaly például a kivándorlók 70%-a 39 év alatti volt. Nettó értelemben (vagyis a befelé irányuló migrációval korrigálva) 2010 és 2017 között 54 ezer ember hagyta el az országot, ami már nem is olyan óriási szám, legalábbis ahhoz képest, ami az 1990-es években lezajlott. Az akkori tömeges kivándorlás alapozta meg a mostani gyászos demográfiai helyzetet.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet


A kivándorlásnál jelenleg sokkal nagyobb problémát jelent a természetes népességfogyás gyors üteme.

Az ezredforduló óta 720 ezerrel több ember halt meg, mint amennyi született, vagyis éves átlagban a természetes fogyás mértéke 40 ezer fő volt.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet


Ez még abszolút értékben is magasabb a magyar népességfogyásnál, holott a bolgárok közel 3 millióval kevesebben vannak, mint mi. A természetes népességváltozás tavaly Bulgária összes régiójában negatív volt, az ország egyes területei viszont egészen elképesztő tempóban halnak ki. Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a bolgár folyamatokat kontextusba helyezni, jöjjön először egy magyar ábra a KSH 2017-es Népmozgalom kiadványából, ami az ezer lakosra jutó természetes fogyást mutatja megyénként.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet


Látszik, hogy a legtöbb megyében 4 és 7 ezrelék körüli természetes népességfogyás volt a jellemző, de még a legrosszabb esetben sem haladta meg érdemben ez a szám a 7 ezreléket. Bulgáriában ennél sokkal rosszabb volt a helyzet.

Egy ország, amelyet a teljes pusztulás fenyeget - Magyarországnál is rosszabb a helyzet
Klikk a képre!


Az ország északnyugati és nyugati részein több olyan régió is akad, ahol jócskán 10 ezrelék feletti volt a természetes népességfogyás mértéke tavaly, sőt, Vidinben ez a szám 16,2 ezrelék volt. A vidéki területek helyzetét tovább rontja, hogy a belső migrációs folyamatok következtében még inkább elnéptelenednek, hiszen a fiatalok - érhető módon - a nagyobb városok vonzáskörzetébe költöznek, hiszen ott sokkal nagyobb esélyük van munkát találni.

Ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy a bolgár társadalom rohamtempóban öregszik, ennek megfelelően pedig folyamatosan emelkedik a függőségi ráta, vagyis a 65 évnél idősebbek, illetve a 15 és 64 év közöttiek aránya, kész is a recept egy demográfiai katasztrófához. Nem véletlenül fogalmazott úgy nemrég a bolgár munkaügyi miniszterhelyettes, hogy ez az egész demográfiai folyamat egy időzített bomba, ami fel fog robbanni, ha sürgősen nem tesznek ellene valamit.(Címlapkép forrása: DIMITAR DILKOFF / AFP)