Egy rejtélyes, 50 Cent becenevű bróker 200 millió dollárt kaszált a részvénykáoszban

2018.02.13
Portfolio.hu
Úgy hírlik, hogy egy rejtélyes bróker, akit 50 Centnek neveznek, 200 millió dollárt keresett a múlt heti piaci felfordulásban. Mindezt úgy, hogy 200 milliós bukóban is volt amiatt, hogy a piaci volatilitás megugrására fogadott - számol be a hírről a Bloomberg.


A globális és magyar piaci aktualitásokról és jövőbeni befektetési lehetőségekről lesz szó a Portfolio március 20-ai Investment, Wealth and Savings (IWS)konferenciáján. Ne maradjon le róla!A Macro Risk Advisors úgy kalkulál, hogy a 50 Cent becenevű tréder 200 millió dollárt keresett azzal, hogy a piaci volatilitást mérő VIX index évek óta nem látott szintre emelkedett. Múlt hétfőn a VIX 37,32-ig menetelt, kedden pedig rövid ideig 50 fölé is benézett, ami 2015 augusztusa óta a legmagasabb érték.

Egy rejtélyes, 50 Cent becenevű bróker 200 millió dollárt kaszált a részvénykáoszban


A 50 Cent becenév onnan jön, hogy a rejtélyes tréder mindig fix 50 centet fizetett az 50 ezer vételi opciós szerződések kereskedési díjaként. Volt olyan pillanat, amikor ez a bróker 200 millió dolláros mínuszban is volt a VIX emelkedésére játszó opciók miatt, de aztán bejöttek a számításai: a február 9-ei zárással mintegy 200 milliós pluszban volt azóta, hogy a cég tavaly január óta követte a rejtélyes befektető vásárlásait.

A cég derivatív stratégiai vezetője szerint ugyanakkor a 50 Centnek hívott tréder valószínűleg nem azért vette folyamatosan fix összegért a fix számú opciós szerződést, mert piaci világvégétől tartott, sokkal inkább az lehet a dolog mögött, hogy a cég vagy az alap, amelynek dolgozik, egy fix összegű fedezeti büdzsével bír.

Címlapkép: AFP/ Daniel Leal-Olivas