Egyes magyar cégek a kötelező idei béremelést sem fizetik ki

2018.01.12
Portfolio.hu
Trükköznek a vállalatok, hogy ne kelljen kifizetniük az idén is jelentősen megemelt bérminimumot. Leginkább a kisebb cégeknél kerülnék ki a bérminimummal járó kiadást - olvasható a Magyar Idők pénteki számában.


A lapnak az ipari szereplőknél jelen lévő Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta, számos, a munkavállalók számára megalázó intézkedést hoz a kis- és középvállalkozások egy része, hogy megússza a garantált bérminimum jelentős emelését. László Zoltán szerint számos cég úgy módosítja a foglalkoztatott munkakörét, hogy ahhoz már ne kelljen végzettség, így a 181 ezer forintra emelkedő bérminimumnál alacsonyabb összeget is adhat.

A szakszervezet ebben az esetben azt tanácsolja, hogy a dolgozók ne írják alá a munkakörök módosítására vonatkozó szerződésmódosítást. László Zoltán beszélt arról is, hogy továbbra is elterjedt, hogy a minimálbérre bejelentett munkavállaló a jövedelme egy részét zsebbe kapja. Az érintett kkv-k jelentős része nem tagja egyetlen munkaadói érdekképviseletnek sem, így az egyeztetések rendkívül nehézkesek - tette hozzá.Sejteni lehetett, hogy a tavalyi és az idei kötelező béremelést lesznek olyan cégek, amelyek nem tudják kigazdálkodni. Ez elsősorban az alacsonyabb termelékenységű, kisebb - jórészt magyar - cégekre jellemző, így nem biztos, hogy "trükközésről" van szó, hanem egyszerűen arról, hogy a jelentős kötelező béremelések veszteségbe taszíthatják a kevésbé hatékony vállalatokat és ezt igyekeznek elkerülni az ilyen lépésekkel a munkaadók.