Egyre nagyobb hiány van Amerikában az alacsonyan képzett munkaerőből

2017.04.19
Portfolio.hu
A gazdaság mérsékelt ütemben, de stabilan növekszik, a munkaerőpiac egyre feszesebbé válik, ezért hónapról-hónapra nehezebben találnak a cégek alacsony képzettségű munkavállalókat, és bár ez folyamatosan átgyűrűzik a bérekbe, a következő hónapokban nem várható az inflációs nyomás erősödése - olvasható ki a Federal Reserve által közzétett Bézs Könyvből.


Az amerikai jegybank rendszeren nyilvánosságra hozza a gazdaság aktuális állapotáról, illetve az elmúlt hónapok folyamatairól információt adó Bézs Könyvet. Az április kiadvány legfontosabb üzenetei a következők:

  • A gazdaság mérsékelt, ugyanakkor stabil ütemben bővült az elmúlt hónapokban, ami a közeljövőben is folytatódhat.
  • Ehhez egyrészt a feldolgozóipari aktivitás, másrészt a lakossági fogyasztás élénkülése is hozzájárult.
  • A foglalkoztatottsági mutatók hónapról-hónapra feszesebb munkaerőpiacot vázolnak fel.
  • Az előbbivel szoros összefüggésben a megüresedett állások betöltése egyre nagyobb kihívást jelent az amerikai vállalatoknak, különösen ami az alacsony képzettséget igénylő pozíciókat illeti.
  • Bár a szűkülő munkaerő-kínálat a bérek fokozatos emelkedésében is érezteti a hatását, a következő hónapokban nem várható az infláció érdemi gyorsulása.


A dokumentum legfontosabb üzenete talán az alacsony képzettségű munkaerő egyre nagyobb problémát okozó hiánya, ami ráadásul csak tovább súlyosbodna, ha Trump még keményebben lépne fel az (illegális) bevándorlással szemben. A szűkülő munkaerőpiac, illetve az ezzel összefüggő béremelkedési ütem gyorsulásának ténye a bérinfláció miatt a Fed monetáris politikája szempontjából sem elhanyagolható tényező, ezért a következő hónapokban egyre nagyobb figyelem irányulhat a bérszínvonal változását nyomon követő mutatókra.