Egyre többen jönnek dolgozni Magyarországra

2018.05.16
Portfolio.hu
Megközelítőleg 25 ezer fő kapott tavaly munkavállalási engedélyt Magyarországon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai szerint - írja a Magyar Idők. Ez tízezer fővel haladta meg a 2016-ost, amelynek a fokozódó munkaerőhiány lehet az oka. A pontos létszámot ugyanakkor nem tükrözik az adatok, mivel tavaly június óta több hiányszakmában már nincs szükség engedélyre a környező országokból érkezők esetében.


Az érdekképviselet nem készített felmérést arról, hogy az ide érkezők többsége hol helyezkedik el, ám a tapasztalatok szerint az ipari és építőipari területek foglalkoztatják a legtöbb, elsősorban ukrán munkást. A munkavállalás engedélyezéséhez nyújtott kormányzati könnyítéssel több cég sikeresebben toboroz, ugyanakkor pontos adatok nem állnak rendelkezésre a munkavállalók számáról

- mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a lapnak.

A Magyar Idők által megkérdezett érdekképviseletek szerint a harmadik országokból - leginkább Ukrajnából és Szerbiából - érkezők kevesen vannak, így nem jelentenek tartós megoldást a munkaerőhiányra.


Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kérdésükre elmondta:
200-300 ezer vendégmunkás enyhítené tartósan a munkaerőhiányt. Hazánk későn eszmélt, pedig az ukrán és szerb nemzetiségű munkavállalók kulturálisan könnyen integrálhatók, a munkakultúrájukra és szorgalmukra a hazai cégeknek is szükségük lenne. A problémát ugyanakkor továbbra is az okozza, hogy a legtöbben Nyugat-Európába mennek, de a környező országok a nyelvi hasonlóságok miatt szintén vonzóbb célpontot jelentenek.


Becslések szerint a vendégmunkások jelentős része, húsz százaléka - tehát több ezer ember - rövid ideig tartózkodik nálunk, inkább ugródeszkának használják Magyarországot a nyugat-európai tagállamokba. Ugyanakkor a cégek ezt már próbálják orvosolni, olyan megállapodásokat kötnek, amelyek nem teszik lehetővé a tovább haladásukat. Olyan dolgozókról is érkeztek visszajelzések, akik inkább visszamentek Ukrajnába - mondja László Zoltán, az ipar területén működő Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

A vendégmunkások pontos száma ugyanakkor nem derül ki az állampolgársági hivatal adataiból, mivel tavaly június óta a szomszédos országokból érkező nem uniós állampolgároknak bizonyos munkakörök betöltése esetén nincs szükségük munkavállalási engedélyre Magyarországon.

Az érdekképviseletek tapasztalatai szerint ugyanakkor Magyarország a kétkezi, alacsony végzettségű dolgozók körében vonzóbb, mivel a képzettebbek továbbra is Nyugat-Európát választják.