Egyszerűen felrobbant a magyar építőipar

2018.03.14
Portfolio.hu
2018 januárjában az építőipari termelés volumene 43,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Az adat még úgy is nagyon magasnak mondható, ha tudjuk, hogy január szezonális okokból kis súlyt képvisel a termelésből. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárban az építőipar termelése 6,4%-kal emelkedett az előző havihoz mérten.


A termelés dinamikus növekedését januárban az épületek építése okozta, az ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének eredménye. Az egyéb épületek dinamikájában továbbra is az állami megrendelések a meghatározók, ez az alág a gyorsforgalmi utak építése, valamint a vasútfelújítási munkák és közműépítések következtében bővült.

Egyszerűen felrobbant a magyar építőipar


Az ágazat óriási lendületben van, és úgy tűnik, egyelőre nem fékezi a termelést érdemben a súlyosbodó munkaerőhiány sem. A kibocsátás további növekedését vetítik előre a rendelési adatok is, az utóbbi két hónapban óriási értékben köttettek új szerződések.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 5,3%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 35,0%-kal bővült. Érdekesség, hogy az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 33,5%-kal csökkent. Utóbbitól azonban nem kell megijedni, decemberben ugyanis elképesztő mennyiségű új szerződés született, a december-januári együttes adat kimagasló. Az épületek körében lakóépületekre, szállodaépítésre, ipari üzemek építésére kötöttek nagyobb értékű szerződéseket.

Egyszerűen felrobbant a magyar építőipar


Az év eleji magas számokat illik óvatossággal kezelni, de ahhoz azért nem kell nagy jóstehetség, hogy azt mondjuk, az idén is száguldani fog az építőipar.