Elhagyja Budapestet a CEU, ha nyárig nem sikerül megállapodni a kormánnyal

2018.05.15
Portfolio.hu
Még egy tanévet nem lehet elkezdeni ebben a bizonytalanságban, ezért ha nyárig nincs megállapodás, akkor az egyetemnek Bécsbe kell költöznie - mondta a Washington Postnak Michael Ignatieff, a Közép-Európai Egyetem (CEU) rektora. Közben kedden a Nyílt Társadalom Alapítványok már bejelentette, hogy Budapestről Berlinbe költözik.


Jelenleg teljes a bizonytalanság az egyetem jövőjével kapcsolatban, így pedig nem lehet diákokat felvenni és építkezni - mondta Ignatieff. Éppen ezért szerinte, ha nyárig nem lesz megállapodás a kormánnyal a CEU jövőjéről, akkor Bécsbe kell költözniük.

A Washington Post emlékeztet arra, hogy az elvi megállapodás már hónapokkal ezelőtt megszületett a CEU további működéséről, csak Orbán Viktor kormányfő aláírása hiányzik, és egyelőre nem is tudni, mikor adhatja meg a miniszterelnök a további működéshez szükséges engedélyt.

Ignatieff két hete a Reutersnek azt mondta, hogy ha végül költözésre is kényszerülnek, akkor is maradnak a magyar fővárosban a kutatóintézetek, az archív anyagok, a nagyszerű könyvtár és ezeket a jövőben is működtetik.

Közben a Nyílt Társadalom Alapítványok kedden jelentette be, hogy beszünteti a tevékenységét Budapesten és Berlinbe költözteti irodáját.