Elképesztő, mit művelnek a románok: Kínát is lepipálták növekedésben

2017.11.14
Portfolio.hu
Hiába növekedett szépen a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, ezúttal sem fértünk fel az EU-s dobogóra. Ennek az volt az oka, hogy régiós versenytársaink megint elhúztak mellettünk, élükön Romániával: keleti szomszédunk olyan számokat produkált, amit már a leggyorsabban növekvő ázsiai országok is megirigyelhetnének.


Reggel 9 órakor tette közzé a KSH az előzetes magyar GDP-adatokat, amelyből kiderült, hogy az idei harmadik negyedévben (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 3,8%-kal bővült a magyar gazdaság az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ami némi gyorsulást jelentett a második negyedévhez képest.A jelenleg rendelkezésre álló 20 ország adatai alapján így nézett ki 2017 harmadik negyedévében a negyedéves bázisú növekedési rangsor az EU-ban:

Elképesztő, mit művelnek a románok: Kínát is lepipálták növekedésben


  • A 0,8%-os magyar GDP-bővülési ütem bár nem rossz, a kelet-közép-európai régióból többen is voltak, akik megelőztek minket. Különösen Romániát érdemes megnézni, ami ismét elképesztő iramot diktált.
  • A második negyedéves visszaesést követően Finnország kicsit összekapta magát és sikerült egy nagyon erős negyedévet produkálnia.
  • A nagy gazdaságok közül Németországot és Spanyolországot érdemes kiemelni, amelyek fejlettségi szintjükhöz képest kifejezetten jól teljesítettek (negyedéves alapon annyival növekedtek, mint Magyarország).
  • A 20 országból egyedül Dánia gazdasága zsugorodott.


A negyedév/negyedév alapú GDP-növekedésnél eligazítóbb lehet az éves indexek vizsgálata, hiszen előbbi mutató nagyon ingadozó, több véletlen hatás is befolyásolja, míg az éves index sokkal stabilabb, így megbízhatóbb képet ad.
Az éves alapú GDP-számokat alapul véve a következő sorrend adódik:

Elképesztő, mit művelnek a románok: Kínát is lepipálták növekedésben


Itt válik csak el igazán, hogy a közel 4%-os GDP-bővülés ellenére a közvetlen régiós versenytársainkhoz képest eléggé le vagyunk maradva.

  • Első ránézésre feltűnik, hogy a román gazdaság egészen elképesztő tempóban, 8,6%-kal növekedett, amit már India és Kína is megirigyelhetne. Az elemzők többsége egyébként nagyon mellé lőtt a román GDP-vel kapcsolatban, hiszen a Reuters konszenzusa alapján 5,8%-os harmadik negyedéves adatra lehetett számítani. Bár mindenképpen tiszteletre méltó ez a 8,6%-os szám, egyre kérdésesebb, hogy az utóbbi két évben látott román növekedési csoda mennyire fenntartható.
  • Románia mellett Lettország, Lengyelország és Csehország is 5%, illetve afelett tudott növekedni.
  • Jó hír, hogy az utóbbi években szenvedő Olaszország éves GDP-bővülési üteme megközelítette a 2%-ot, a franciáké pedig át is lépte azt. Ez megint csak arra utal, hogy az euróövezeti gazdaság látványos élénkülése széles bázisú, immár nem kizárólag Németországnak köszönhető.
  • Ezzel ellentétben a britek negyedévről negyedévre látványosan egyre hátrébb kerülnek az EU-s növekedési rangsorban, mintegy szép lassan beigazolva a Brexittel kapcsolatos félelmeket.


Bár bizonytalan, hogy a még adatokat nem közölt 8 tagország közül ki kerülhet be elénk a növekedési rangsorban, az egyedi trendeket figyelembe véve végül 11., talán 12. helyen végezhetünk.(Címlapkép forrása: Shutterstock)