Elkezdődött a sztrájk az önkormányzatoknál

2018.01.12
Portfolio.hu
Kilencvennyolc önkormányzati hivatal 6854 dolgozója csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által, az önkormányzati dolgozók béremelése érdekében meghirdetett most pénteki és jövő hét hétfői sztrájkhoz - közölte az MKKSZ elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.


Boros Péterné elmondta, a Magyarországon dolgozó 17 ezer önkormányzati köztisztviselő mintegy 40 százaléka csatlakozott a felhíváshoz.

Ez jelentős eredmény annak fényében, hogy a magyar sztrájkelőírások a legszigorúbbak között vannak Európában

- értékelte Boros Péterné. Törvényesen sztrájkolni ugyanis csak ott lehet, ahol működik szakszervezet és a dolgozók több mint fele támogatja az akciót. Ez a feltétel a 990 magyarországi önkormányzati hivatal közül most 98-ban valósult meg - tette hozzá az elnök.Közölte, a munkabeszüntetéssel azt szeretnék elérni, hogy a tíz éve változatlan köztisztviselői illetményalap a jelenlegi 38 650 forintról 60 ezer forintra emelkedjen. Arra számítanak, hogy asztrájk után leül velük tárgyalni a kormány, ám ha nem születik megoldás, akkor készek februárban szélesebb körben folytatni a munkabeszüntetést - jelentette ki.

Már tavaly júniusban levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek is, amelyben részletezik, hogy az önkormányzati dolgozók döntő többsége "nettó 100-200 ezer forintot keres", és méltányos béremelést várnak. Ebben a levélben hangsúlyozták, hogy az önkormányzatok képtelenek ellátni alapfeladataikat, a köztisztviselők elhagyják a pályát "az alacsony bérek és a bizonytalannak vélt jövő miatt".

Ebben kiemelték, hogy az országban már ma több is több olyan település van, ahol felmondott az összes olyan munkatárs, aki az országgyűlési választásokat megelőző feladatokat el tudná végezni.

Nem túlzás azt állítani, hogy ha most vasárnap lennének a választások, hogy azt sok helyen nem lehetne megtartani, mert a demokrácia alapintézményét veszélyezteti a zsakemberhiány!

- olvasható a levélben.

Ha nem vezet célra a sztrájk, akkor újabb munkabeszüntetések jönnek a szakszervezet szerint.