Épp most bizonyították be, hogy a befektetők tévednek

2017.04.20
Portfolio.hu
Nem igaz, hogy a passzívan kezelt alapok a legtöbb esetben jobban teljesítenének, mint az aktívan kezelt társaik - legalábbis ezt állítja a körtvényalapokkal kapcsolatban a Pimco egy friss blogbejegyzésében. A bejegyzést író portfóliómenedzser szerint az aktív alapok és az ETF-ek több időtávon is jobb teljesítményt értek el, még a díjak levonása után is.

A Pimco friss blogbejegyzése szerint az aktívan kezelt kötvényalapok és az ETF-ek 1, 3, 5, 7 és 10 éves időtávon is jobb teljesítményt értek el a passzív versenytársaikhoz képest a díjak levonása után. A vizsgált aktív kötvényalapok 63%-a felülteljesített az elmúlt 5 évben, miközben az aktívan kezelt részvényalapok többsége ugyanezen az időtávon már nem tudott jobb hozamokat felmutatni. Az aktív részvényalapok közül ugyanis csak 43% tudta felülteljesíteni passzív társait az elmúlt 5 évben.

Épp most bizonyították be, hogy a befektetők tévednek

Forrás: blog.pimco.com

A Pimco szerint az aktívan kezelt kötvényalapok jó teljesítménye a kötvénypiac unikális szerkezetével magyarázható, vagyis például azzal, hogy:
  • a nem gazdasági befektetők (pl. jegybankok, biztosítók) birtokolják a 102 ezer milliárd dolláros globális kötvénypiac nagyjából 47%-át, és ők általában nem az alfa miatt vannak a piacon, így annak kiaknázása megmarad a portfóliómenedzsereknek,
  • a kötvényindexek összetétele gyakran változik, az aktív befektetők pedig ezeket a változásokat próbálják előre jelezni és profitálni belőlük,
  • a részvényektől eltérően a kötvényeknek van lejárata, ez pedig nagyobb mozgásokat eredményez a kötvénypiacon. Az új kötvények a teljes kötvénypiaci kapitalizáció mintegy 20%-át teszik ki, szemben a részvénypiaci 1%-kal, és ezeket az új kötvényeket általában vonzó árazással dobják a piacra. Csakhogy ebből a passzív befektetők többségre többnyire nem részesül, miután ők egy-egy kötvényindexhez való csatlakozás alkalmával vesznek ezekből a kötvényekből, a kibocsátásról lecsúszva.


(Pimco)