Erdogan Vlagyimir Putyinnal beszélt telefonon

2018.08.10
Portfolio.hu
Recep Tayyip Erdogan török államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszélt telefonon - írja a Reuters a Xinhua ügynökség értesülésére hivatkozva. A két vezető a bilaterális szerződésekről és regionális problémákról beszélt.


Erdogan és Putyin kifejezte elégedettségét a kölcsönös gazdasági és kereskedelmi együttműködésükkel kapcsolatban, és további kooperációt vetítettek előre védelmi és energia ügyekben - állítják a vezetőkhöz közeli források.

A vezetők a szíriai fejleményekről és az asztanai béketárgyalásokról is beszéltek. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jövő héten Ankarába utazik, hogy a török külügyminiszterrel, Mevlut Cavusogluval találkozzon egy konferencián. A konferencián az értesülés szerint a szíriai és keleti politikai fejleményekről, tervekről lesz szó, de emellett a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokról, például az Akkuyu atomerőmű építéséről és a török áramlat gázvezetékről is szó lesz.Nehéz lenne elképzelni, hogy Putyin és Erdogan a török líra történelmi árfolyamválsága közepette nem beszélt az árfolyamválságról és annak hatásairól a két ország szoros gazdasági kapcsolataira, ugyanakkor az értesülés szerint ez szóba sem került a két vezető között. A jövő heti külügyminiszteri egyeztetésen könnyen előfordulhat, hogy azért ez a téma is előkerül a felek között.