Ez már tényleg pánik: fejvesztve menekülnek a kötvénypiacról

2018.02.13
Portfolio.hu
Húsz éve nem látott szintre építették le kötvénykitettségüket a profi portfóliómenedzserek, háromból több mint ketten alulsúlyozzák az eszközosztályt - derül ki a Bank of America-Merrill Lynch szokásos felméréséből, melyet a CNBC idéz. A kimutatás szerint a részvénypozíciók is csökkentek, cserébe készpénzbe menekülnek a befektetők.


Az utóbbi napokban-hetekben látott hozamemelkedés sok kötvénypiaci befektetőt arra késztetett, hogy visszavonuljon a piacról, ezt támasztja alá a friss elemzői felmérés, mely szerint 1998 óta nem volt ilyen alacsony a szereplők kötvénykitettsége, a megkérdezettek 69%-a alulsúlyozza jelenleg ezt az eszközosztályt.

A BofA-ML februári felmérése szerint a válaszadók 60%-a az inflációt és a kötvénypiacot tartja jelenleg a legnagyobb kockázatnak. A 196 megkérdezett profit alapkezelő egyébként 575 milliárd dollárnyi vagyont kezel, vagyis a véleményük a piac jelentős szeletét fedi le.

Érdekesség, hogy a kötvények eldobása nem jelenti automatikusan a részvények népszerűségének növekedését, a befektetők 43%-ban felülsúlyozzák a részvénypiacot, ami 12 százalékponttal alacsonyabb a januári felmérés adatánál. Helyette a készpénzállomány emelkedett kismértékben, vagyis a klasszikus biztos menedék felé mozdultak a befektetők.

(CNBC)