Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai

2017.03.18
Portfolio.hu
Az egyes országok életszínvonalának, vagyis a helyi lakosság jólétének egyik széleskörben alkalmazott mérőszáma az egy főre jutó GDP. Az alábbi lista az Amerikai Hírszerzési Ügynökség (CIA) 2016-os adatai alapján a 10 leggazdagabb országot veszi sorra egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számolt GDP alapján (dollárban kifejezve). Ez a mérőszám leegyszerűsítve annyiban különbözik a "sima" egy főre jutó GDP-től, hogy számításba veszi az adott országban jellemző árszínvonalat, ezáltal hitelesebb képet ad az emberek tényleges életszínvonaláról. A 10 leggazdagabb országból 4 európai, a fennmaradó 6 ázsiai.
10. San Marino - 65 300 dollárA Róma és Velence között félúton fekvő, mindössze 533 négyzetkilométeres törpeállam legfontosabb gazdasági ágazata a turizmus, amely az ország GDP-jének több mint felét teszi ki. Ezen felül fontos szerepet töltenek még be a gazdaságban a pénzügyi szolgáltatások, a kerámiagyártás, valamint a bortermelés is.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


9. Egyesült Arab Emírségek - 67 700 dollárAz olajmezők 1960-as években történt felfedezése drámaian megváltoztatta a Perzsa-öböl partján fekvő arab ország gazdaságát. Az elképesztő olajkincs felfedezése előtt a helyi beduinok állattenyésztéssel és halászattal foglalkoztak, mostanra viszont az ország a világ egyik legnagyobb olajtermelőjévé vált, emellett a térségi kereskedelem központjává nőtte ki magát, de turisztikai jelentősége is drasztikusan megnőtt. Bár az Egyesült Arab Emírségek még mindig erősen függ az olajexporttól, az utóbbi években a vezetés igyekezett minél jobban diverzifikálni a gazdaságot.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


8. Norvégia - 69 300 dollárAz észak-európai országról elsőre talán mindenkinek a bőkezű szociális ellátórendszer, illetve a világ legnagyobb állami jóléti alapja jut eszébe. Az ország gazdagságát elsősorban annak köszönheti, hogy az elmúlt évtizedekben okosan használták fel és fektették be az olaj- és gáztermelésből származó állami bevételeket. Az Európai Uniónak nem, az Európai Gazdasági Övezetnek viszont tagja, vagyis rá is vonatkoznak a munkaerő, a termékek és szolgáltatások, illetve a tőke szabad áramlására vonatkozó alapelvek.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


7. Írország - 69 400 dollárTalán sokaknak furcsa lehet, hogy vásárlóerő-paritáson számolt, egy főre jutó GDP alapján Írország a második leggazdagabb európai ország, a gyanú pedig nem alaptalan. Ebben ugyanis jelentős szerepe volt annak, hogy 2015-ben összesen mintegy 26%-kal bővült az ír GDP, ami nagyrészt amerikai vállalatok adóoptimalizáló tevékenységének volt betudható, ha úgy tetszik, nem állt mögötte tényleges gazdasági teljesítmény. A brutális növekedési adat természeténél fogva eltorzította az egy főre jutó GDP-statisztikákat is, így fordulhatott elő, hogy Írország megelőzte Norvégiát.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


6. Kuvait - 71 300 dollárA Perzsa-öböl partján fekvő arab ország az Egyesült Arab Emírségekhez hasonlóan mesés olajkincsének köszönheti gazdagságát. A különbség annyi, hogy az olajfüggőség az esetében még erősebb: az export 94%-át, az állami bevételek 90%-át adja az energiahordozó. Az alacsony diverzifikáció miatt az olaj világpiaci árának 2014-2015-ös zuhanása Kuvaitot érintette az egyik legérzékenyebben, ennek ellenére még mindig a világ leggazdagabb országai közé tartozik.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai

5. Brunei - 79 700 dollárMásik nevén a Brunei Szultánság szintén jelentős kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkezik, ezek exportja a teljes kivitel 95%-át teszi ki, összesen pedig a gazdasági kibocsátás 65%-át adja. Nyersanyagfüggősége ellenére az ország vezetése jelentős összeget fordít arra, hogy a külföldi beruházások becsábításával más ágazatok felé helyezze át a gazdaság súlypontját. A jólétnek köszönhetően az állampolgárok nem fizetnek személyi jövedelemadót, emellett ingyenes az egészségügyi ellátás és az oktatás is.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


4. Szingapúr - 87 100 dollárA Maláj-félsziget déli csücskén fekvő városállam a világ egyik legfejlettebb országa. Gazdasága erősen függ a nemzetközi kereskedelemtől, elsősorban magas hozzáadott értékű termékeket (elektronika, gyógyszerek, pénzügyi szolgáltatások) exportál a világ többi részébe. A korrupció gyakorlatilag nem létező jelenség, a Transparency International korrupciós rangsorában mindvégig benne volt a 10 legkevésbé korrupt ország között.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


3. Makaó - 96 100 dollárKína különleges igazgatású területéről szinte mindenkinek a kaszinók jutnak elsőre az eszébe. Ez nem meglepő, hiszen Makaó gazdasága gyakorlatilag teljes egészében a szerencsejáték-iparra épül, épp ezért óriási károkat okozott Kína 2015-ös antikorrupciós hadjárata. Abban az évben mintegy 20%-kal, tavaly további 4,7%-kal zsugorodott a GDP, azonban még így is a világ egyik leggazdagabb területe maradt.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


2. Luxemburg - 102 000 dollárA Németország, Franciaország és Belgium közé ékelődött, kis ország gazdasági teljesítményének nagy része (a GDP 36%-a) a pénzügyi szektorhoz köthető. Bár az EU nyomására a közelmúltban kénytelen volt nagyobb betekintést engedni az ország adóügyeibe, ezzel pedig kicsit megrogyott különleges "adóoptimalizáló" státusza, továbbra is vonzó célpontja a külföldi befektetéseknek. A teljes munkaerő közel 40%-a egyébként a határon túlról érkezett (éppen ezért az egy főre jutó GDP mutató túl is becsüli az ország egyébként valóban magas életszínvonalát), a munkanélküliségi ráta a legalacsonyabbak között van az egész EU-ban, épp úgy, mint a GDP-arányos államadósság.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai


1. Katar - 129 700 dollárMessze a világ leggazdagabb országa a Perzsa-öböl partján elhelyezkedő Katar. A mesés vagyon eredete a többi Öböl menti arab országhoz hasonlóan a kőolaj és a földgáz: a teljes kivitel 92%-át, a kormány bevételeinek 56%-át ez a két nyersanyag teszi ki. Erős nyersanyagfüggősége csökkentése érdekében az ország vezetése nagy erőfeszítéseket tett az elmúlt években, a feldolgozóipar, az építőipar, a pénzügyi szolgáltatások és a turizmus jelentősége egyaránt nagy mértékben nőtt. Van még azért ideje a vezetőknek a gazdaság modernizálásával, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy a jelenlegi kitermelési szint mellett még évtizedekig (minimum 25 év) elegendő kőolajtartalékkal rendelkezik az ország.

Ezek voltak 2016-ban a világ leggazdagabb országai

(Képek és címlapkép forrása: Shutterstock)