Ezt is megértük: nem a lakosság veszi a legtöbb lakossági állampapírt

2018.02.12
Portfolio.hu
Összesen több mint 9600 milliárd forint volt tavaly a háztartások kezében lévő értékpapírok állománya, ennek több mint 55%-át az állampapírok adják. Az élénk lakossági kereslet ellenére a lakossági állampapírok tavalyi állománynövekedésének így is csak kevesebb mint feléért felelnek a magyar háztartások.


A magyar befektetési és megtakarítási piaci aktualitások kerülnek terítékre a Portfolio március 20-ai Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciánkon. A jegyek pár napig még kedvezményes áron vásárolhatóak!9600 milliárd forint fölé nőtt a háztartások értékpapírokban lévő vagyona 2017-ben, az MNB legfrissebb, decemberre vonatkozó statisztikái szerint 2017 utolsó hónapjában az állampapírok bizonyultak a legnépszerűbb kategóriának több mint 125 milliárd forintos havi tranzakcióval. Ezzel a lakosságnál lévő állampapír-állomány átlépte az 5 ezer milliárd forintot.

A befektetési alapok is nagyot mentek az év utolsó hónapjában, összesen több 45 milliárdnyi friss pénzt gyűjtöttek, mellyel a háztartásoknál lévő befektetési jegyállomány megközelítette a 4000 milliárd forintot.

Ezt is megértük: nem a lakosság veszi a legtöbb lakossági állampapírt


Ráadásul a lakossági állampapírok állománynövekményének nagyobbik részét nem is a háztartások adták, az MNB adatai szerint tavaly összesen 846 milliárd forinttal nőtt a háztartásoknál lévő állampapír-állomány, ehhez képest az ÁKK szerint több mint 1737 milliárddal emelkedett a lakossági állampapírok állománya. Ezek alapján tavaly a lakossági állampapírok állománynövekedésének kevesebb mint fele tudható be a háztartásoknak, a fennmaradó rész más piaci szereplőknek köszönhető.

Ezt is megértük: nem a lakosság veszi a legtöbb lakossági állampapírt


Az alábbi, 12 havi gördülő állományváltozást bemutató ábrán jól látszik, hogy a nem lakossági szereplők kezében lévő lakossági állampapír-állomány 2016 elején kezdett el felfutni. Ezzel 2015 óta először fordult elő, hogy éves visszatekintésben jobban nőtt a nem lakossági szereplőknél lévő állampapír értéke (2014 őszéig az intézményi befektetők, például alapkezelők is vehettek lakossági állampapírt, a 2015-ös gördülő számokban tehát még az is látszik). Erről a jelenségről, illetve, hogy mely piaci szereplőknél lehet a lakossági állampapírok fennmaradó része, legutóbb itt írtunk:Ezt is megértük: nem a lakosság veszi a legtöbb lakossági állampapírt


A fenti ábra esetén feltételezzük, hogy a háztartások kezében lévő állampapírok állománya teljes egészében lakossági állampapír.