Fel akarták robbantani Theresa Mayt

2017.12.06
Portfolio.hu
Egy iszlamista szélsőséges fel akarta robbantani a Downing Street kapuit, hogy megölje Theresa May brit kormányfőt, amit a biztonsági szolgálat leleplezett és megakadályozott.


A tervezett támadás miatt a rendőrség két embert letartóztatott az Independent jelentése szerint, akiket azzal gyanúsítanak, hogy táskának álcázott bombával akarták felrobbantani a kapukat, és késekkel törtek volna May életére. A bíróság szerdán hallgat meg egy 20 éves gyanúsítottat, akinek feltételezhetően volt egy társa is. Mindkettőjüket november 28-án tartóztatták le.

A terrorkísérletek Nagy-Britanniában is egyre gyakoribbak: idén már kilenc ilyen iszlamista cselekményt hiúsítottak meg a biztonsági erők.

A brit kormány belső elhárítási vezetője (MI5) tegnap mondta, hogy a terrorveszély nem múlt el. Amber Rudd belügyminiszter a kormányülésen elmondta:
a terrortámadások tervezésének sebessége jelentősen felgyorsult az idén, és a brit kormány nyomást gyakorol a közösségi portálok üzemeltetőire a szélsőséges tartalmak eltávolítása végett.


Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben - írta az MTI. Ez a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.

Március óta öt terrorcselekményt követtek el Nagy-Britanniában, e támadásoknak összesen 35 halálos áldozatuk volt. Az öt merényletből négyet iszlamista szélsőségesek hajtottak végre, egyet pedig egy angol férfi, aki egy londoni mecset közösségének tagjai közé hajtott furgonjával. Ebben a támadásban egy ember halt meg.

Amber Rudd keddi alsóházi tájékoztatóján elmondta: az MI5 és a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztálya jelenleg "ötszáznál jóval több" aktív terrorellenes nyomozást folytat, egyharmadával többet, mint az év elején, és e vizsgálatok keretében háromezer olyan embert figyel, akik valamilyen okból a terrorellenes hatóságok "érdeklődésére" tarthatnak számot.

Rudd szerint további 20 ezer olyan vizsgálati alany áll a terrorellenes hatóságok látókörében, akik ellen korábban már folyt vizsgálat, és akik a biztonsági szolgálatok megítélése szerint a jövőben ismét fenyegetést jelenthetnek.


Címlapkép forrása: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP