Fel kell készülnünk egy újabb válságra - A tőzsdei zuhanás után figyelmeztet az IMF-vezér

2018.02.12
Portfolio.hu
A múlt heti tőzsdei zuhanás miatt nem kell különösebben aggódni, a világgazdasági fundamentumok ugyanis erősek, azonban további reformokra van szükség, hogy a jövőben elkerüljük a 2008-ashoz hasonló, súlyos válságokat - fogalmazott Christine Lagarde egy hétvégi gazdasági konferencián Dubajban.


A kötvénypiaci hozamok emelkedése, a magas vállalati értékeltség és a profitrealizálások következtében évek óta nem látott zuhanást hozott a múlt hét a globális részvénypiacokon, emiatt pedig néhány nap alatt többezer milliárd dollárnyi vagyon égett el.Bár a részvénypiaci vérengzés miatt rengeteg befektető égette meg magát, sokan azon a véleményen vannak, hogy már szükség volt egy korrekcióra, miután 2016 eleje óta nem volt érdemi visszaesés a tőzsdéken. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója egy Dubajban tartott, hétvégi konferencián úgy fogalmazott, hogy a világgazdasági fundamentumok alapján optimista a jövővel kapcsolatban,

azonban érett már egy ilyen részvénypiaci korrekció, hiszen az utóbbi időben nagyon felmentek az eszközárak.


Az IMF-vezér tehát nem aggódik a múlt heti zuhanás miatt, azt azonban elmondta, hogy a világnak fel kell készülnie egy újabb válságra, hogy ha az bekövetkezik, ne érjen minket olyan váratlanul, mint 2008-ban. A legjobb védekezés a megelőzés, ezért folytatni kell a reformok végrehajtását, különösképp ami a pénzügyi rendszert érintő szabályozásokat illeti. Azt persze ő sem tudta megmondani, hogy mi lehet a következő válság forrása: az árnyékbankrendszer, a kriptopénzek, vagy esetleg valami más.

Nem a vészharangokat kongatom, csupán figyelmeztetni és bátorítani szeretnék mindenkit.

- fogalmazott az IMF-vezér.


(Reuters)
(Címlapkép forrása: Fayez Nureldine / Afp)